U blizini Somalije
54

Dvojica američkih specijalaca nestala nakon što su pokušali presresti iransko oružje

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Dužnosnik američkog ministarstva odbrane saopćio je da su brodovi i avioni američke mornarice prečešljali područje Adenskog zaljeva u potrazi za dvojicom pripadnika elitnih mornaričkih "foka" koji su nestali prilikom pokušaja ukrcavanja na iranski brod koji je prenosio navodno balističke rakete.

Dužnosnici su rekli da misija nije bila povezana s operacijom Prosperity Guardian, tekućom američkom i međunarodnom misijom pružanja zaštite komercijalnim brodovima u Crvenom moru, ili osvetničkim napadima koje su Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija izveli u Jemenu nad protekla dva dana.

Dužnosnik je rekao da posada na brodu Dhow, koji nije imao zastavu zemlje, planira prebaciti dijelove projektila, uključujući bojeve glave i motore, na drugi brod u blizini obale Somalije.

Mornarica je prepoznala brod kao brod s historijom prijevoza ilegalnog oružja iz Irana u Somaliju, rekao je dužnosnik koji je govorio pod uvjetom anonimnosti kako bi razgovarao o detaljima koji nisu objavljeni.

Specijalci su bili na USS Lewis B Pulleru, brodu mornaričke ekspedicije na moru, i putovali su u malim borbenim letjelicama za specijalne operacije kojima je upravljala mornarička posada za specijalno ratovanje kako bi došli do broda. Dok su se ukrcavali na nemirnom moru, oko 20 sati po lokalnom vremenu, jednog su specijalca oborili visoki valovi, a njegov timski kolega je ušao u more za njim. Oba su nestala.

Tim koji se ukrcao na mali brod suočio se s desetak članova posade. Članovi posade, koji su privedeni, nisu imali papirologiju, što je omogućilo pretragu broda. Oružje je zaplijenjeno, a brod je potopljen, što je rutinski postupak koji obično uključuje pravljenje rupa u trupu.

Američki dužnosnici rekli su da su vode u Adenskom zaljevu tople i da su mornaričke foke obučene za takve hitne slučajeve. U ponedjeljak su u potragu koja je u toku uključeni mornarički brodovi, helikopteri i dronovi.

Američka mornarica provodi redovne misije blokade u regiji, također presrećući oružje na brodovima koji su bili na putu prema Hutima u Jemenu.