Svijet
0

Dvojica američkih diplomata protjerana iz Kirgistana

FENA
Dvojica američkih diplomata su protjerani iz Kirgistana, saopćilo je u utorak kirgistansko ministarstvo vanjskih poslova.

Prema američkoj ambasadi u Biškeku, koja je osudila ovu mjeru, oni su protjerani zbog " nedozvoljenih kontakata" s kirgistanskim civilnim društvom.

"Dvojica američkih diplomata su protjerani ali ne komentiramo tu informaciju", saopćila je press služba kirgistanske diplomatije.

Diplomate su optužene da su nedozvoljeno kontaktirali sa čelnicima nevladinih organizacija. To se može smatrati pokušajima zastrašivanja ambasada i nastojanjima da se ušutka glas civilnog društva", navodi se u saopćenju američke ambasade.

Dokument precizira da su optužbe kirgistanskog ministarstva "jednostavno neutemeljene" te da bezrazložno protjerivanje američkih diplomata šteti odnosima Washingtona i Biškeka.

Ambasada također saopćava da će nastaviti "kontakte sa svim sektorima kirgistanskog društva, uključujući tu i vladinie zvaničnike, opoziciju i predstavnike nevladinih organizacija".

Ambasadorica SAD u Biškeku Marie Jovanovitch sastala se u utorak sa šefom Vijeća kirgistanske sigurnosti Miroslavom Niazovim i glavnim tužiteljem Kombaralijem Kongantijevim, ali s tih razgovora nije procurila nikakva informacija.