Svijet
0

Dvoje mrtvih u eksploziji na aerodromu u Kaliforniji

FENA
Foto: Reuters;
Foto: Reuters;
Dvije osobe su poginule a četiri teško povrijeđene u eksploziji na aerodromu u pustinji Mohave u Kaliforniji, saopćili su danas zvaničnici.

Aerodrom je koristila zrakoplovna kompanija Scaled Composites LLC koja je lansirala prvu privatnu raketu s posadom u svemir, prenio je AP.

Eksplozija se dogodila jučer tokom testiranja komponenti za novi raketni motor novog "svemirskog broda dva", kada je došlo do oslobađanja azota suboksida.

Žrtve su radile za kompaniju koja je inače izgradila prvi privatni svemirski brod.

"Radili smo test za koji smo vjerovali da je siguran. Ne znamo zašto je došlo do eksplozije", rekao je projektant rakete Burt Rutan.

Svemirski brod, koji je testiran, trebalo je da bude upotrijebljen u novom svemirskom turizmu.

Na uzletištu Port Space, u pustinji sjeverno od Los Angelesa, nedaleko od zračne baze Edwards, na televizijskim snimkama iz helikoptera vide se razbacane olupine opreme i vozila uništena u eksploziji.

Nije poznato je li do nesreće došlo pri testiranju raketnog motora ili tokom priprema za test, rekao je vatrogasni inspektor Tony Diffenbaugh za lokalnu KABC-TV.

Scaled Composites LLC je izgradila SpaceShipOne, letjelicu koja je 2004. godine ostvarila prvi privatno finansirani svemirski let s ljudskom posadom. Letjelica, čiju je izgradnju finansirao suosnivač Microsofta Paul Allen, podigla se na visinu od preko 100 km u suborbitalnom letu iznad pustinje Mojave.

Burt Rutan, glavni dizajner Scaled Compositesa, od tada radi na razvoju letjelice SpaceShipTwo za Virgin Galactic, britanskog poduzetnika Richarda Bransona, koji planira tržištu ponuditi turističke letove u svemir po cijeni od 200.000 dolara.

Northrop Gruman Corp., div američke vojne industrije, vlasnik je 40 posto Scaled Compositesa, a a nedavno je postignut sporazum o preuzimanju ostalih 60 posto kompanije, koji je trebao biti realiziran idućeg mjeseca.