Svijet
2

Dvogodišnjak prva žrtva izbjegličke krize u 2016. godini

Klix.ba
Ilustracija (Foto: EPA)
Ilustracija (Foto: EPA)
Jedan dvogodišnjak utopio se u Egejskom moru, nakon što se prevrnuo čamac u kojem je putovao sa još 39 izbjeglica. Kako javlja grčka obalna straža, dječak je jedina žrtva u ovoj nesreći.

Većina izbjeglica, među kojima i dječakova majka, odvezeni su u bolnicu u na otoku Samos, a spasili su ih ribari koji su alarmirali obalnu stražu.

Iz humanitarne organizacije MOAS, koja pruža pomoć pristiglim migrantima tvrde da je dječak prva žrtva izbjegličke krize u novoj godini.

"Ništa nas ne može pripremiti na ovakve užase. Danas smo svjedočili smrti jedne od najmlađih žrtava ove krize. Ovo je tragičan podsjetnik na mnoge koji su umrli u pokušaju da se domognu evropskog tla i spase se od očaja njihovih država", rekao je direktor MOAS-a, Christopher Catrambone.

Još uvijek nije poznato porijeklo ove grupe migranata.

Unatoč hladnom i vjetrovitom vremenu veliki broj izbjeglica i dalje svakodnevno pokušava preploviti more između turske i grčke obale. Najčešće pritom koriste pretrpane improvizirane ili gumene čamce. Kako prenosi Guardian, od početka 2015. godine 3.600 osoba se utopilo u tom pokušaju.