Svijet
7

Dvjestota godišnjica Wagnerovog rođenja u sjeni njegovog antisemitizma

Klix.ba
Richard Wagner
Richard Wagner
Nijemci slave 200 godina od rođenja njihovog slavnog kompozitora iz 19. stoljeća, Richarda Wagnera, čiju muziku smatraju vrhuncem umjetnosti zapadne kulture. A Wagner je ostao ukaljan svojim antisemitskim stavovima, zbog kojih su ga kasnije slavili nacisti.

Wagner je rođen u Leipzigu, u blizini Dresdena, gdje je imenovan glavnim dirigentom na saksonskom dvoru, te Bayreutha, koji je domaćin festivala Wagnerovih radova. Sva tri grada ovu sedmicu će obilježiti događanjima u Wagnerovu čast.

Njemački tenor Jonas Kaufmann nastupio je na koncertu u drezdenskoj Staatskapelle, a u opernoj kući Semperoper svirani su dijelovi iz opera "Der Fliegende Hollaender", "Lohengrin" i "Tannhaeuser". U Leipzigu je otkriven i spomenik Wagneru.

Zasićenost proslavama Wagnera, koje uključuju izvođenja u svim većim koncertnim kućama, ove godine prati i novo ispitivanje kompozitorovih rasističkih stavova.

Poznato je da je Adolf Hitler bio jedan od velikih fanova kompozitora koji je čak pisao "Smatram da je jevrejski narod rođen da bude neprijatelj čistog čovječanstva i svega plemenitog u njemu“. Wagnerova povezanost s nacistima, čak iako je umro 50 godina prije nego je Hitler došao na vlast, dovela je do toga da se njegova muzika rijetko može čuti u Izraelu.

Kompozitorova praunuka Katharina Wagner navodi kako bi voljela da ga je mogla pitati gdje je pronašao taj grozni antisemitizam koji baca sjenu na njegove radove.

Nedavno je moderna verzija "Tannhauser" otkazana odmah nakon što se publika na premijeri žalila zbog scena koje prikazuju ubijanje Jevreja i umiranje u gasnim komorama.

U Njemačkoj, ali i širom svijeta, na Wagnerovu ambivalentnost se gleda tako da on funkcioniše uglavnom kroz svoj ciklus opera "Der Ring des Nibelungen". Ljudi obično kažu da je bio grozna osoba koja je stvarala grandioznu muziku.