Ideološke podjele
32

Dvije strane Latinske Amerike: Biden okuplja partnere u SAD-u, Maduro na sastanku s Erdoganom

V. K.
Maduro se u Ankari sastao sa Erdoganom (Foto: EPA-EFE)
Maduro se u Ankari sastao sa Erdoganom (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik SAD-a Joe Biden jučer je u Los Angelesu okupio lidere zemalja Latinske Amerike na samitu koji ima za cilj poboljšati ekonomsko partnerstvo između ovih zemalja, ali i suzbijanje rastućeg utjecaja Kine na ovom području.

Iako su ranije na samitu učestvovale i zemlje poput Kube, Venecuele i Nikaragve, zbog dešavanja u ovim državama one su isključene iz učešća na ovakvom događaju.

Tokom održavanja sastanka Biden je naglasio kako nastoji zemljama Latinske Amerike predstaviti alternativu Kini te je pozvao na povećanje američkog ekonomskog angažmana na ovom prostoru.

"Najavljujem novo ekonomsko partnerstvo kojim ćemo se voditi i u budućnosti. Mi to zovemo 'Američko partnerstvo za ekonomski prosperitet' i zasniva se na istim osnovnim vrijednostima koje moja administracija unosi u naš snažan ekonomski oporavak i jačanje dugoročne ekonomske konkurentnosti u SAD-u", rekao je Biden.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Također, naglasio je kako će se ulagati novac u jačanje radnika i srednje klase.

"Američko partnerstvo će podsticati inovacije i pomoći vladama da postignu rezultate za svoje građane. To znači usmjeravanje investicija kako bi se pomoglo vladama da ispune tu odgovornost, uključujući i modernizaciju preduzeća", ističe prvi čovjek SAD-a.

Kao jedno od pitanja koje se razmatra na samitu jeste i suzbijanja utjecaja Kine u Latinskoj Americi.

"Najbolji lijek za prodor Kine u regiju je osigurati da dijelimo našu afirmativnu viziju za regiju sa ovim državama", rekao je jedan od zvaničnika američke administracije.

S druge strane, umjesto na sastanku u Los Angelesu, predsjednik Venecuele Nicolas Maduro u srijedu je posjetio Ankaru gdje se sastao s predsjednikom ove države Recepom Tayyipom Erdoganom.

Na zajedničkoj konferenciji za medije, Maduro i Erdogan su rekli kako će se ekonomsko savezništvo ovih zemalja dodatno učvrstiti u narednom periodu.

"Naš obim trgovine s Venecuelom iznosio je oko 150 miliona dolara u 2019. godini. Udvostručili smo ga do 2020. i podigli na 850 miliona. Cilj Turske je da poveća obim trgovine na 3 milijarde dolara u bliskoj budućnosti", rekao je Erdogan.

Naglasio je kako će Turska uvijek podržavati Venecuelu bez obzira na sve.

S druge strane, Maduro se zahvalio Erdoganu na podršci u teškim vremenima za ovu zemlju.

"U vremenima najveće neizvjesnosti, u najtežim trenucima, Turska je uvijek bila uz nas i podržavala nas", rekao je Maduro.

Na kraju konferencije, osvrnuo se i na sankcije koje su SAD uvele Venecueli te ih je uporedio sa sankcijama koje su uvedene Ruskoj Federaciji.

"Američka imperija je uvijek bila uhvaćena u vlastitoj agresiji. Pogledajte šta se trenutno dešava u Rusiji. Hiljade ekonomskih sankcija protiv ruske privrede, poljoprivrede, nafte i ruskog prirodnog gasa, vratile su se kao bumerang ekonomijama Evrope i Sjedinjenih Američkih Država", zaključio je Maduro.