Indonezija
0

Dvije osobe umrle nakon erupcije uspavanog vulkana

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dvije osobe su umrle od infarkta i respiratornih komplikacija, a izvršena je evakuacija više od 21.000 ljudi nakon erupcije vulkana Sinabung na sjeveru indonežanskog otoka Sumatre, saopćili su u ponedjeljak dužnosnici u Indoneziji.

Prva erupcija vulkana nakon četiri desetljeća je počela u nedjelju poslije ponoći, a u ponedjeljak je zabilježena i druga erupcija, javio je Associated Press.

Indonežanska vlada je smjestila evakuirane ljude u privremena skloništa, džamije i crkve i organizirala javne kuhinje, a dopremanje hrane, šatora i lijekova je u toku. Podijeljeno je i više od 17.000 zaštitnih maski.

Obližnji aerodrom Polonia normalno radi, ali postoji mogućnost da dođe do prekida u avionskom prometu zbog vulkanskog pepela ako erupcija potraje, javio je CNN.

Vulkan Sinabung, visok 2.460 metara, posljednji put je bio aktivan prije 400 godina, pa stručnjaci ne poznaju njegov obrazac erupcije.

"Problem je u tome što ne znamo što da očekujemo. Ne znamo što je pokrenulo erupciju ni koliko će ona trajati", kazao je glavni indonežanski vulkanolog Surono.

Indonezija, koja je najveći arhipelag na svijetu, nalazi se u tzv. pacifičkom vatrenom prstenu koji se sastoji od vulkana i sklon je seizmičkim aktivnostima.