Istražuje se veza
1

Dvije osobe u Engleskoj otrovane istim nervnim agensom kao bivši ruski špijun i njegova kćerka

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Dvije osobe pronađene bez svijesti na sjeveru Engleske u subotu bile su izložene istom nervnom agensu koji je korišten u napadu na bivšeg ruskog špijuna u martu, objavila je policija Metropolitana.

Par je u kritičnom stanju i smješten je u bolnici Salisbury, istoj gdje su bili smješteni Sergej Skripal i njegova kćerka nakon što su bili otrovani vojnim nervnim agensom Novishokom. Britanska vlada vjeruju da su Skripalovi bili žrtve ruskog napada.

Britanska nacionalna policijska mreža za borbu protiv terorizma otvorila je istragu. Službenici istražuju moguću vezu između dva napada, ali za sada nema dokaza koji sugerišu da je par bio specifična meta.

Hitna pomoć je pozvana na adresu Muggleton Road u Amesburyju 30. juna nakon što se žena onesvijestila, a dan nakon su pozvani zbog muškarca. Riječ je o 45-godišnjem Charliju Rowleyu i 44-godišnjoj Dawn Sturgess. Mislilo se da su koristili kokain ili heroin, ali su laboratorijski nalazi pokazali da je riječ o nervnom agensu. Policija je obišla nekoliko lokacija na kojima je par bio prije nego su se razboljeli, a povećano je i prisustvo policijskih službenika na ulicama.

Kada je u pitanju napad na Skripale, vjeruju se da su u kontakt s nervnim agensom došli u svom domu. Pronađeni su na klupi ispred tržnog centra u Salisburyju. Ovo je izazvalo diplomatski incident između Velike Britanije i Rusije nakon što su britanski istražitelji optužili Moskvu za napad. Rusija je negirala napade. Skripali su se oporavili i izašli su iz bolnice.