Devet dana nakon potresa
0

Dvije osobe pronađene žive ispod ruševina u Japanu

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Jedna osamdesetogodišnja žena i šesnaestogodišnji mladić pronađeni su živi ispod ruševina grada Išamaki, na sjeveroistoku Japana, devet dana nakon zemljotresa i cunamija koji su pogodili region, javila je državna medijska mreža NHK.

Pozivajući se na policiju u prefekturi Mijagi NHK navodi da su žena i mladić spaseni nakon što su odgovorili na dozivanja spasilačkog tima.

Spasioci su rekli da su žena i mladić bili slabi, ali u svjesnom stanju.

Policija vjeruje da je više od 15.000 ljudi poginulo samo u prefekturi Mijagi, jednoj od četiri najgore pogođene zemljotresom, dok je ukupno poginulo ili nestalo više od 20.000 ljudi.	

U međuvremenu, postignut je određeni napredak u trci sa vremenom kako bi se izbjegla havarija nuklearke Fukušima Daiči, koja ispušta radijaciju nakon razornog zemljotresa jačine 8,9 stepeni Rihterove skale.

Tri stotine inžinjera bori se unutar zone opasnosti da spasi nuklearku Fukušima koja ima šest reaktora u najgoroj nesreći od Černobilja prije 25 godina.

"Mislim da se situacija popravlja korak po korak", rekao je zamjenik šefa kabineta vlade Tecuro Fukujama na konferenciji za novinare.
Ipak, rastući broj slučajeva kontaminiranog povrća, prašine i vode izazvao je nove strahove, a vlada je rekla da će do ponedjeljka odlučiti da li će uvesti restrikcije konzumiranja i isporuke hrane iz zone pogođene zemljotresom.