Pronađene u parku
0

Dvije novinarke brutalno ubijene u Meksiku

FENA
Rocio Gonzalez Trapaga
Rocio Gonzalez Trapaga
Dvije meksičke novinarke su ubijene, a njihova tijela su pronađena u Meksiku, objavio je u četvrtak časopis Contralinea na svojoj internet stranici.

Tijela Ane Marije Marcele Yarce, osnivačice ovog časopisa i Rocio Gonzalez Trapage, nezavisne novinarke, bivše reporterke kanala Televisa, "pronađena su u jednom parku u četvrti Iztapalapa", u istočnom dijelu grada Meksika, navodi se u saopćenju objavljenom na internetskoj stranici časopisa.

"One su brutalno ubijene. Trenutno nemamo više informacija. Ne znamo zašto su ubijene", izjavila je agenciji AFP Janet Alba, pomoćnica direktora časopisa.

"Pozivamo vlasti da rasvijetle ovaj tužni događaj", navodi se u kratkoj poruci na web stranici časopisa.

Meksiko je najopasnija zemlja za novinare od svih zemalja u obje Amerike, navodi se u izvještaju Ujedinjenih nacija objavljenom u junu.

Humberto Millan, glavni urednik jednih internetskih novina pronađen je mrtav prije sedam dana u meksičkoj državi Sinaloa, dan nakon što su ga otele naoružane osobe.

Od početka godine, pet novinara je ubijeno u Meksiku, saopćila je Međuamerička komisija za ljudska prava sa sjedištem u Washingtonu.