Egipat
0

Dvije najveće opozicijska stranke se povlače sa izbora

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Najveća egipatska opozicijska stranka Muslimanska braća i jedna manja stranka povukle su se u srijedu s parlamentarnih izbora tvrdeći da su ih obilježile brojne prijevare.

Državni mediji su izvijestili da je Narodna demokratska stranka predsjednika Hosnija Mubaraka osvojila 209 od 508 zastupničkih mjesta.

Stranka Muslimanska braća, koja je imalo petinu mjesta u sadašnjem parlamentu, u prvom krugu izbora nije osvojila nijedno mjesto i saopćila je da neće sudjelovati u drugom krugu zakazanom za 5. decembar.

"Nadamo se da će ova odluka da bojkotiramo ujediniti opozicijske snage", rekao je predsjednik parlamentarnog bloka Mohammed Saad el-Katatni.

Druga najveća opozicijska stranka, liberalna stranka Al-Vafd, koja je imala 12 zastupničkih mjesta, također je saopćila da će se povući sa izbora. U prvom krugu je osvojila dva mjesta, a saopćila je da će u četvrtak odlučiti šta će uraditi sa osvojenim mjestima.

Vladini dužnosnici tvrde da su izbori bili slobodni i pravedni, a Muslimanska braća da su izbore obilježile prevare, zastrašivanja i kupovanje glasova birača.

Nezavisna egipatska skupina za kontrolu izbora saopćila je da su rezultati nevažeći zbog zloupotreba, dok su Sjedinjene Američke Države saopćile da su razočarane načinom na koji su održani izbori.

Analitičari procjenjuju da bi odnos vladajuće stranke prema drugim strankama mogao utjecati da se opozicija ujedini i proba drugačiji pristup pred predsjedničke izbore sljedeće godine. Oni misle da vlada želi utišati islamističke kritičare u parlamentu kako bi osigurala pobjedu na predsjedničkim izborima.

Egipatski predsjednik Hosni Mubarak je na vlasti skoro tri desetljeća, a dužnosnici sugeriraju da će se kandidirati za još jedan šestogodišnji mandat, mada se on o tome nije izjasnio, prenijele su agencije.