Svijet
0

Dvije Koreje žele uspostaviti trajni mir

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Vođe Sjeverne i Južne Koreje obavezali su se da će donijeti mir i okončati hladni rat tako što će tražiti razgovore sa državnicima Kine i Sjedinjenih Država kako bi se i formalno okončao Korejski rat (1950.–1953.). Dogovor je postignut na kraju drugog samita dvije Koreje čiji je sukob ranije završio međusobnim dogovorom o neupotrebljavanju sile, ali nikada trajnim mirovnim sporazumom.

"Sjeverna i Južna Koreja složile su se oko toga da se treba okončati trenutno primirje i uspostaviti trajni mirovni režim“, objasnili su predsjednik Južne Koreje Roh Moo-hyun i predsjednik Sjeverne Koreje Kim Jong-il u zajedničkom saopćenju koje su izdali po okončanju trodnevnog samita u Pyongyangu.

Razgovori su također vođeni oko produbljivanja zajedničke saradnje kada je željeznički saobraćaj u pitanju, diplomatskih susreta ministara i predstavnika obje vlasti kao i uspostavljanja zajedničkog područja za saradnju na obalama mora, izvještava AP.

Primirje koje je zaustavilo rat između dvije Koreje, 1953. godine potpisali su Kina, Sjeverna Koreja i Sjedinjene Države, ali ne i Južna Koreja.

Američki predsjednik George Bush kazao je da će učestvovati u diskusijama oko uspostavljanja trajnog mira između dvije Koreje samo ukoliko Sjeverna Koreja odustane od svog nuklearnog programa.