Peking
0

Dvije Koreje razgovarale o nuklearnom naoružanju

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Pregovarači Južne i Sjeverne Koreje susreli su se u srijedu u Pekingu kako bi pokušali da pokrenu pregovore o nuklearnom razoružanju Sjeverne Koreje, ali bez velike nade da će pokrenuti ove razgovore koji stoje na mrtvoj tački gotovo tri godine.

Glavni pregovarač za Južnu Koreju Wi Sung-Lac i njegov sjevernokorejski kolega Ri Yong-Ho susreli su se u toku jutra u jednom privatnom pekinškom klubu, drugi put u dva mjeseca, konstatirao je novinar AFP-a.

Cilj ovog jednodnevnog susreta je da se otvori put nastavku šestostranih pregovora između Kine, dvije Koreje, Sjedinjenih Američkih Država, Japana i Rusije o nuklearnom razoružanju Sjeverne Koreje.

Ovi teški razgovori, koji se održavaju u Kini, a pokrenuti su 2003. godine, stoje na mrtvoj tački od decembra 2008. godine.

Pyongyang se zvanično povukao u aprilu 2009. godine, mjesec dana prije nego što je pristupio drugoj nuklearnoj probi, nakon probe u 2006. godini.

Sjever je zatim, u novembru 2010. godine otkrio postojanje postrojenja za obogaćivanje urana, udaljivši na taj način svaku perspektivu nastavka razgovora. Obje strane, međutim, žele nastavak pregovora.

Dva predstavnika Južne i Sjeverne Koreje susrela su se krajem jula na Baliju (Indonezija) na margini regionalnog sastanka o sigurnosti.

U isto vrijeme, jedan visoki sjevernokorejski zvaničnik posjetio je New York gdje se sastao sa specijalnim američkim izaslanikom za Sjevernu Koreju Stephenom Bosworthom.

Međutim, ako Pyongyang želi nastavak “bezuslovnih” razgovora, Washington i Seul će tražiti od Sjeverne Koreje da prekine s programom obogaćivanja urana u zamjenu za beneficije u ekonomskom, diplomatskom i sigurnosnom pogledu.

Južnokorejski pregovarač bi trebalo da traži od svog sjevernog kolege prekid nuklearnog programa, javila je južnokorejska agencija Yonhap.

Wi smatra da bi bilo “preambiciozno” očekivati da razgovori počnu ove jeseni.

Pregovarači su se razdvojili u vrijeme ručka i nisu odgovarali na novinarska pitanja.