Dvije Južnokorejke će odati počast Kim Jong-ilu

S
Sarajevo-x.com
26.12.2011. u 09:04
0
6
Dvije Južnokorejke će odati počast Kim Jong-ilu
0
Dvije Južnokorejke će odati počast Kim Jong-ilu Lee Hee-ho i Hyun Jung-eun će odati počast (Foto: AFP)
Dvije istaknute predstavnice Južne Koreje prešle su granicu sa Sjevernom Korejom kako bi odale počast preminulom vođi Sjevernokorejaca Kimu Jong-ilu.
Bivša južnokorejska prva dama Lee Hee-ho i čelnica firme Hyundai, Hyun Jung-eun provest će dva dana u Pyongyangu. Seul je zabranio većini Južnokorejaca odlazak u susjednu državu kao bi izrazili saučešće, što je razljutilo Sjevernokorejce, javlja BBC.

U međuvremenu je Kim Jong-un, sin preminulog sjevernokorejskog vođe, imenovan šefom vladajuće stranke, što znači da sada kontroliše jedno od najviših tijela u zemlji. Sjeverna Koreja, dakle, nastoji produžiti komunističku dinastiju.

Gospođe Lee (89) i Hyun (56) prešle su granicu na sjeveru u ponedjeljak. "Nadam se da će naša posjeta Sjevernoj Koreji pomoći u poboljšanju odnosa juga i sjevera", rekla je bivša prva dama Južne Koreje novinskoj agenciji Yonhap.

Dvije žene su dobile posebnu dozvolu kako bi odale počast lično, jer su njihove porodice primile saučešće sa sjevera u prošlosti. Također, obje imaju snažne veze u Sjevernoj Koreji.

Bivši južnokorejski predsjednik Kim Dae-jung, čija je Lee udovica, održao je prvi međukorejski samit 2000. godine, dok je Hyundai ključni investitor u Pyongyangu. No, Seul je naglasio da su posjete čisto lične prirode. Očekuje se da će se dvije Južnokorejke vratiti kući u utorak, dan prije sahrane Kima Jong-ila.

Sjeverna Koreja je osudila Seulovu zabranu prelaska granice radi izjavljivanja saučešća, upozoravajući da će to imati "teške posljedice" za bilateralne odnose.


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: