Odgajali virtuelnu bebu
0

Dvije godine zatvora paru čije je beba umrla od gladi dok su igrali igre

Sarajevo-x.com
Južnokorejski par Kim Yoo-chul i Choi Mi-sun osuđeni su na dvije godine zatvora nakon što je njihova tromjesečna kćerka umrla od gladi dok su oni igrali online igru u kojoj su odgajali virtualno dijete.

Kako izvještavaju strane agencije, par je u prosjeku deset sati provodio u internet klubu igrajući igru i odgajajući virtuelno dijete, dok su vlastitu kćerkicu jedva jednom dnevno hranili.

Kako je istakao tužitelj, kćerka južnokorejskog para rođena je prerano i težila je svega 2,25 kilograma zbog čega joj je bilo potrebno mnogo više pažnje, no umjesto toga roditelji su je tukli kada bi plakala, a hranili su je tek jednom dnevno.

Kim Yoo-chul i Choi Mi-sun su svoju kćerku našali mrtvu kada su se vratili kući u Suwon, južno od Seula, nakon što su čitavu noć proveli u internet klubu igrajući igru. Nesreća se dogodila u septembru prošle godine, a kako su nalazi pokazali djevojčica je preminula neuhranjenosti.

"Ovakvo nečovječno ponašanje nema opravdanje", navodi se u presudi.

Inače, majka Choi Mi-sun će izjeći zatvor s obzirom da je ponovo trudna, a ukoliko ne napravi niti jedan prekršaj u naredne tri godine neće morati naknadno služiti kaznu. Par ima sedam dana da uloži žalbu na odluku suda.

Ovaj slučaj koji se dogodio prošle godine šokirao je južnokorejsku, ali i svjetsku javnost. Tada se otvorilo i pitanje osvisnosti o Internetu, a naknadna istraživanja su pokazala da u Južnoj Koreji ima 2 miliona Internet ovisnika.