|

Dvije eksplozije uoči papine posjete Filipinima, vojska pojačala mjere sigurnosti

Dvije eksplozije uoči papine posjete Filipinima, vojska pojačala mjere sigurnosti
0
A
Anadolija
14.1.2015. u 13:02
6
komentara
0

dijeljenja
Dvije eksplozije uoči papine posjete Filipinima, vojska pojačala mjere sigurnosti Foto: EPA
Sigurnosne snage Filipina pojačale su mjere sigurnosti nakon dvije eksplozije koje su se protekle noći desile na jugu Filipina, dva dana prije dolaska pape Franje u Manilu.
Glasnogovornik regionalne vojske kapetan Jo-ann Petinglay za AA je izjavio da su snage Šeste pješadijske divizije raspoređene na sva bitna mjesta u centru Mindanaoa, nakon bombaškog napada koji je pogodio dalekovod za napajanje električnom energijom i većinu Sjevernog Cotabatoa i Maguindanaoa ostavila bez struje oko 21 sat u utorak navečer.

Granata je uništila opremu za izgradnju puteva u mjestu Tipo-Tipo u provinciji Basilan, uporištu militantne grupe Abu Sayyaf.

Iako je predviđeno da papa posjeti samo Manilu i otok Leyte koji je najviše pogođen tajfunom u 2013. godini, general pukovnik Rustico Guerrero, šef komande u zapadnom Mindanaou, ranije je kazao da će bilo koji indirektni pokušaj napada grupe Abu Sayyaf inicirati pojačavanje mjera sigurnosti u zemlji.

Papa će boraviti na Filipinima od 15. do 19. januara.

Petinglay je kazao da su napadači koristili tri improvizovane eksplozivne naprave koje su pogodile dalekovod koji napaja provincije Sjeverni Cotabato i Maguindanao. Obje oblasti su jaka uporišta pobunjeničkih grupa Bangsamoro, islamističkih boraca za slobodu koji se protive mirovnom sporazumu postignutom između vlade i islamskog fronta za oslobođenje Moro, u martu 2014. godine. Petinglay je dodao da je za detonaciju improvizirane eksplozivne naprave korišten mobilni telefon čiji dijelovi su pronađeni na mjestu događaja.

"Iako u napadu nije bilo ljudskih žrtava očigledno je pokušana sabotaža normalne i mirne situacije u okolini", kazao je Petinglay.

General Pangilinan također je naredio trupama da se pobrinu za sigurnost ljudi koji pokušavaju popraviti dalekovod.

U napadu u Basilanu uništena je oprema provincijske građevinske uprave koja izvodi radove rekonstrukcije perifernog puta, projekta čiji je sponzor Saudijska Arabija. 
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...