Svijet
0

Dvije eksplozije uoči papine posjete Filipinima, vojska pojačala mjere sigurnosti

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Sigurnosne snage Filipina pojačale su mjere sigurnosti nakon dvije eksplozije koje su se protekle noći desile na jugu Filipina, dva dana prije dolaska pape Franje u Manilu.

Glasnogovornik regionalne vojske kapetan Jo-ann Petinglay za AA je izjavio da su snage Šeste pješadijske divizije raspoređene na sva bitna mjesta u centru Mindanaoa, nakon bombaškog napada koji je pogodio dalekovod za napajanje električnom energijom i većinu Sjevernog Cotabatoa i Maguindanaoa ostavila bez struje oko 21 sat u utorak navečer.

Granata je uništila opremu za izgradnju puteva u mjestu Tipo-Tipo u provinciji Basilan, uporištu militantne grupe Abu Sayyaf.

Iako je predviđeno da papa posjeti samo Manilu i otok Leyte koji je najviše pogođen tajfunom u 2013. godini, general pukovnik Rustico Guerrero, šef komande u zapadnom Mindanaou, ranije je kazao da će bilo koji indirektni pokušaj napada grupe Abu Sayyaf inicirati pojačavanje mjera sigurnosti u zemlji.

Papa će boraviti na Filipinima od 15. do 19. januara.

Petinglay je kazao da su napadači koristili tri improvizovane eksplozivne naprave koje su pogodile dalekovod koji napaja provincije Sjeverni Cotabato i Maguindanao. Obje oblasti su jaka uporišta pobunjeničkih grupa Bangsamoro, islamističkih boraca za slobodu koji se protive mirovnom sporazumu postignutom između vlade i islamskog fronta za oslobođenje Moro, u martu 2014. godine. Petinglay je dodao da je za detonaciju improvizirane eksplozivne naprave korišten mobilni telefon čiji dijelovi su pronađeni na mjestu događaja.

"Iako u napadu nije bilo ljudskih žrtava očigledno je pokušana sabotaža normalne i mirne situacije u okolini", kazao je Petinglay.

General Pangilinan također je naredio trupama da se pobrinu za sigurnost ljudi koji pokušavaju popraviti dalekovod.

U napadu u Basilanu uništena je oprema provincijske građevinske uprave koja izvodi radove rekonstrukcije perifernog puta, projekta čiji je sponzor Saudijska Arabija.