Sjeverna Koreja
0

Dvije američke državljanke u pritvoru

FENA
Sjeverna Koreja potvrdila je da se 'dva američka državljanina' nalaze u pritvoru zbog ilegalnog ulaska u zemlju preko rijeke Tumen koja predstavlja granicu s Kinom.

Zvanična novinska agencija KCNA saopćila je da su američki državljani privedeni 17. marta kada su ilegalno ušli na teritoriju Sjeverne Koreje, prenio je Reuters.

Riječ je, prema izvoru iz medija na koje se poziva britanska agencija, o dvije američke novinarke korejskog porijekla koje rade za internet novinsku kompaniju "Karent TV" sa sjedištem u SAD-u.

Njih je sjevernokorejska policija uhvatila dok su se nalazile na zamrznutoj pograničnoj rijeci Tumen. Južnokorejska televizijska stanica YTN je prije dva dana objavila izjavu neimenovanog zvaničnika sjevernokorejske službe sigurnosti prema kojoj su pripadnici pogranične službe te zemlje 17. marta prešli granicu i ušli u kinesku teritoriju da bi uhapsili novinarke, a nakon što su se oglušile na upozorenja da prestanu sa snimanjem.

Do ovog hapšenja došlo je, kako ukazuje britanska agencija, u trenutku sve veće zategnutosti u odnosima Pjongjanga i Washingtona zbog najave Sjeverne Koreje o lansiranju satelita početkom aprila u okviru svemirskog programa za komunikacije.

Američki zvaničnici smatraju da to predstavlja test za rakete koje bi mogle nositi bojeve glave i ugroziti američku teritoriju.