Svijet
0

Dvanaesti dan protesta u Egiptu, nema naznaka pobjedniku

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Demonstracije protiv režima Hosnija Mubaraka u Egiptu ušle su u dvanaesti dan, ali još nema skoro nikakvih naznaka da bi se konflikt mogao uskoro završiti, kao ni ko bi iz njega mogao izaći kao pobjednik - aktuelni režim ili milioni građana.

Na trgu Tahrir u Egiptu, mjestu okupljanja mitingaša, i prošle noći se čula pucnjava, ali nema informacija da je bilo ko nastradao. Jedan od demonstranata rekao je britanskoj agenciji Reuters da su vojnici pucali u zrak u znak upozorenja, jer se s mjesta gdje su okupljene pristalice Mubaraka začula pucnjava.

Ispaljivanje metaka bilo je uobičajeno tokom prethodnih noći, a mjesto odakle zvuci potiču je teško utvrditi, navela je britanska agencija.

Najavljeno je da će tokom dana potpredsjednik Omar Suleiman održati sastanak sa grupom utjecajnih ljudi, tokom kojeg će razmotriti jedno od do sada spominjanih rješenja - da preuzme predsjednička ovlaštenja u prijelaznom periodu, do izbora zakazanih za septembar.

Imajući u vidu da većina demonstranata, međutim, želi odlazak ne samo Mubaraka, već i njemu lojalnih ljudi, postavlja se pitanje da li bi čak i tako nešto dovelo do razrješenja krize.

Američka agencija Associated Press javila je da je od 25. januara, kada su počele demonstracije, poginulo 109 ljudi, a među njima je i izvještač jednog od državnih listova, koji je prošle sedmice pogođen iz snajpera dok je sa svoga balkona fotografirao sukobe.

Ahmed Mohamed Ahmed podlegao je povredama u petak, saopćio je njegov list Al-Ahram.

Ujedinjene nacije procjenjuju da je u dosadašnjim protestima poginulo više od 300 ljudi, a da ih je najmanje 5.000 povrijeđeno.

Policijski sat u Kairu i drugim većim egipatskim gradovima, koji je uglavnom do sada bio ignoriran, skraćen je u petak i traje od 19.00 do 06.00 sati.

Pored Kaira, demonstracije su u petak održane u Aleksandriji, Suezu, Ismailiji, Port Saidu, Mansuri, Damanhuru, Kaljubiji...