Svijet
0

Dvadesetogodišnji muškarac uhapšen zbog ranjavanja policajaca u Fergusonu

Klix.ba
Akcija policija nakon ranjavanja njihovih kolega (Foto: Twitter)
Akcija policija nakon ranjavanja njihovih kolega (Foto: Twitter)
Dvadesetogodišnji Jeffrey Williams uhapšen je zbog sumnje da je upucao dvojicu policijskih službenika tokom prošlosedmičnih protesta u Fergusonu.

Kako javlja CNN, protiv njega su podignute dvije optužnice, od kojih je jedna napada prvog stepena. Određena mu je kaucija u iznosu od 300.000 američkih dolara.

Jedan policijski službenik iz Webster Grovesa upucan je visoko u obraz, blizu desnog oka, kazali su službenici. Drugi službenik pogođen je u rame, a metak je izašao na sredini leđa. Obojica su nakon ukazane pomoći puštena na kućno liječenje.

Ne zna se da li je Williams povezan sa demonstracijama.

Vlasti su raspisale nagradu od 10.000 dolara za informaciju koja će dovesti do hapšenja osobe ili osoba koje su odgovorne za napad na policajce. Nije saopćeno da li je iko dobio tu nagradu nakon što je napadač uhapšen.

Napadač je pucao sa obližnjeg brda s kojeg se dobro vidi gradska policijska stanica, kratko iza ponoći u srijedu kada su okončani protesti protiv policijskog ureda u Fergusonu.

Demonstranti su se ogradili od pucnjave kazavši kako vjeruju da se dgovor može postići nenasilnim putem.

"Ovi policijski službenici su stajali tamo i upucani su samo za to što su policajci", rekao je šef policije Jon Belmar.

Ovaj policijski ured je na meti kritika otkako je policajac Darren Wilson upucao i ubio afričko-američkog tinejdžera Michaela Browna u augustu koji je bio nenaoružan. Šef policije Fergusona, Thomas Jackson, dao je ostavku u srijedu.