Svijet
0

Dvadesetak južnokorejaca oteto u Afganistanu

FENA
Foto: AFP;
Foto: AFP;
Dvadesetak Južnokorejaca, koji su putovali minibusom po Afganistanu, oteti su u četvrtak u provinciji Ghazni, stotinjak kilometara južno od Kabula, objavio je u petak guverner ovog regiona nakon objave o otmici.

"Oni su putovali kada su ih u četvrtak oteli teroristi", izjavio je guverner Ghaznija, ne precizirajući ko su otmičari i žtrve.

U Seulu je glasnogovornik južnokorejskog ministarstva za vanjske poslove objavio da je "vjerojatno da je dvadesetak Južnokorejaca, među njima su i žene, oteto u Afganistanu".

"Oni nisu kontaktirali policiju kako bi bili bolje zaštićeni", rekao je guverner, dodavši "započeli smo potragu za njima".

Južnokorejska novinska agencija Yonhap objavila je, ne navodeći svoje izvore, da su otete osobe mladi kršćanski jevanđelisti.

Šef policije Ghaznije Alishah Ahmadzai je precizirao da su Južnokorejce oteli u četvrtak popodne naoružani ljudi a da je njihov minubus pronađen regionu Qarabagha.

Ova otmica uslijedila je dva dana nakon otmice dva Njemca i pet Afganistanaca, koji su radili za jedno preduzeće, nedaleko od regiona.