Novi bilans nesreće u Kongu
0

Dvadeset šest mrtvih i šest povrijeđenih u padu aviona UN-a

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Prilikom pada aviona sa članovima misije Ujedinjenih nacija (UN) u Demokratskoj Republici Kongo, na aerodromu u Kinshasi, prema najnovijim informacijama, poginulo je 26 osoba i šest povrijeđeno, javio je AP.

U malom putničkom avionu, koji je letio iz Kinsanganija u Kinshasu, bile su 32 osobe.

Piloti su izgubili kontrolu nad avionom prilikom slijetanja usljed snažnog vjetra i avion je sleteo s piste. Oba pilota su poginula.

Jedan izvor iz UN-a je rekao da se avion raspao na dva dijela i zapalio, a Reutersov dopisnik je kazao da je letjelica potpuno uništena i da olupina stoji na kraju piste.

Najmanje 26 osoba je poginulo i šest povrijeđeno kada se avion koji je prevozio osoblje UN-a i mirovnih snaga u ponedjeljak srušio pri slijetanju na aerodrom u kongoanskoj prijestonici, saopćio je vodeći zvaničnik kongoanske avijacije.

  • Krizna radna grupa radi na mjestu nesreće, izjavio je portparol UN-a Martin Nesirky.

Misija UN-a u Kongu, poznata kao MONUSCO, uključuje više od 19.000 uniformisanih pripadnika mirovnih snaga. Ta misija zadužena je za zaštitu civila u toj centralnoafričkoj zemlji zahvaćenoj nasiljem brojnih pobunjeničkih grupa i milicija.

Nekoliko prohodnih puteva pokriva Kongo nakon decenija ratova i korumpirane vladavine, prisiljavajući duboko osiromašene građane te zemlje da se oslanjaju na slabo održavane avione i brodove kako bi putovali zemljom. Kongo ima jedan od najgorih dosijea zračne sigurnosti u svijetu. Sigurnosna pravila te centralnoafričke zemlje zloglasna su po svojim propustima.