Svijet
0

Dvadeset povrijeđenih u napadu na radnju CD-ova u Peshawaru

FENA
Najmanje 20 osoba je povrijeđeno u utorak u Peshawaru, na sjeverozapadu Pakistana, u bombaškom napadu na prodavnicu CD-ova čiji je vlasnik bio pod prijetnjama zbog aktivnosti koje su "u suprotnosti s islamom", saopćila policija i jedan ljekar.

Bomba, skrivena u jednom automatu za svježu vodu, eksplodirala je u prodavnici koja se nalazi u vrlo posjećenom trgovačkom centru, saopćio je šef policije Peshawara.

Dvadeset osoba je povrijeđeno, od kojih pet teško, ali niko nije mrtav, rekao je doktor Ruhul Amin, ljekar bolnice u koju su prebačene povrijeđene osobe.

Vlasnik ove prodavnice je primao prijetnje militantnih islamista koji ga optužuju da se prodajući muzičke CD-ove bavi aktivnostima koje su "u suprotnosti s islamom", kazali su trgovci istoga centra.

Militantni islamisti, pristalice striktne provedbe šerijata, sve su aktivniji u ovoj pokrajini na sjeverozapadu zemlje, čiji je glavni grad Peshawar, nedaleko od afganistanske granice i plemenskih zona gdje se pakistanski islamisti, uz podršku afganistanskih talibana i njihovih saveznika Al-Qaide, svakodnevno sukobljavaju s vojskom.