Svijet
0

Dva Sergeja protiv pritisaka na Minsk

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ministri vanjskih poslova Rusije i Bjelorusije, Sergej Lavrov i Sergej Martinov, usprotivili su se u srijedu pritiscima na Bjelorusiju.

"Razgovaramo o tome s našim američkim partnerima i partnerima iz Evrope - sankcije nisu dovele do rezultata ni u jednoj oblasti u svijetu, probleme ne treba rješavati diktatom, već dijalogom, uz uzajamno uvažavanje", rekao je Lavrov nakon sastanka kolegija ministarstava vanjskih poslova dviju zemalja.

Ruski ministar je izrazio zabrinutost zbog toga što zapadne zemlje vrše pritisak "usmjeren na promjenu bjeloruske politike". "To je kontraproduktivno", rekao je Lavrov, prenosi Tanjug.

Martinov je odbacio kao neosnovanu kritiku Zapada na račun Bjelorusije izražavajući istovremeno zahvalnost Rusiji na podršci.

Dodao je kako Minsk sada pokušava ne samo spriječiti proširenje sankcija prema Bjelorusiji, već i da one budu ukinute.

Sredinom jula prošle godine Sjedinjene Države su produžile za još jednu godinu sankcije Bjelorusiji i nizu bjeloruskih dužnosnika, a Evropska unija je sredinom 2007. oduzela Bjelorusiji trgovinske preferencijale, kritizirajući stanje ljudskih prava i demokratije u toj zemlji.