Rumunija
0

Dva šefa policije u pritvoru zbog korupcije

FENA
Četiri osobe, među njima dva zvaničnika rumunskog ministarstva unutarnjih poslova i jedan bogati biznismen, nalaze se u pritvoru zbog dosjea koji se odnosi na sumnjivu transakciju nekretnina još iz 2000. godine, objavila je Nacionalna direkcija za borbu protiv korupcije (DNA).

Dva šefa policije optužena su zbog pokušaja da blokiraju istragu o toj transakciji, u koju su bili umiješani biznismen Gabriel Popoviciu i bivši rektor Univerziteta agronomije u Bukureštu Ioan Alecu. On je četvrta uhapšena osoba u ovoj aferi, javio je AFP.

Prema istražiteljima, transakcija se odnosila na zemljište od 220 hektara koje se nalazi u Baneasi, modernom predgrađu na sjeveru Bukurešta, procijenjeno na 82.000 eura, dok je njegova stvarna vrijednost procijenjena na nekoliko miliona eura.

Ovo zemljište bilo je predviđeno za jedan od najvećih projekata nekretnina na gradilištu u Rumuniji, procijenjen na 1,5 milijardi eura, čiji je promotor bio Popoviciu.

Ove četiri osobe saslušavali su više od deset sati glavni tužitelji antikorupcijskog tužilaštva, koji bi u večernjim satima trebalo da zatraže od sudaca da protiv njih izdaju naloge za hapšenje za 30 dana pritvora.