U Japanu
15

Dva putnika koja su bila na kruzeru Diamond Princess preminula od koronavirusa

A. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Dva putnika koja su se nalazila u karantinu na kruzeru Diamond Princess u Japanu preminula su usljed zaraze koronavirusom, potvrdilo je to japansko ministarstvo zdravlja.
Kako piše Guardian, riječ je o 87-godišnjem muškarcu i tri godine mlađoj ženi koji su i prije zaraze imali određenih zdravstvenih problema. Muškarac je bio hospitalizovan 11. februara, a žena dan poslije.

Iz SAD-a su istakli da napori na suzbijanju širenja "možda nisu bili dovoljni" jer je japanski ministar zdravlja naveo da su dali sve od sebe da spriječe širenje koronavirusa na kruzeru u kojem je 3.700 putnika bilo u karantinu, a oko 620 ih je zaraženo.

Kina je u četvrtak izvijestila o naglom padu infekcija koronavirusom u provinciji Hubei, nakon što je promijenila način na koji klasificira potvrđene slučajeve. Hubei, centar epidemije, objavio je 349 novih slučajeva, u odnosu na 1.693 potvrđenih dan ranije, a riječ je o najmanjem porastu od 25. januara.

Na području cijele države bilo je 394 potvrđenih novih infekcija, što je označilo najveći pad u broju zaraženih u gotovo mjesec dana.

Širom Kine vlasti su prijavile 114 novih smrtnih slučajeva od kraja srijede, tako da ukupni broj službeno prijavljenih žrtava koronavirusa u zemlji iznosi 2.118.

Podsjećamo, jučer je započelo iskrcavanje putnika s kruzera Diamond Princess nakon što su dvije sedmice proveli u karantinu.