Svijet
14

Dva odbjegla slona u Malawiju ubila sedam osoba

FENA
Dva slona pobjegla iz velikog nacionalnog parka u Liwondeu ubila su sedam stanovnika, od kojih i jedno dijete, u jednom selu u Malawiju, saznaje se u utorak iz policije.

"Sedam osoba, među kojima i osmogodišnju djevojčicu i 75-godišnjeg starca, izgazili su do smrti slonovi jer žrtve nisu uspjele pobjeći", rekao je za novinsku agenciju AFP Andrew Mayawo, glasnogovornik policije u okrugu Machinga (na jugoistoku).

Nesreća, koja se dogodila u ponedjeljak u selu Nyambi, je "najteži bilans sa smrtnim ishodom koji su uzrokovali slonovi, koliko doseže sjećanje", dodao je on.

Policija i stručnjaci za zaštitu faune su zatim uspjeli vratiti slonove u park Liwonde, jedan od najposjećenijih u zemlji u kojem se nalazi gotovo 500 slonova i druge brojne vrste, crni nosorozi, nilski konji, crne antilope.

Incidenti su česti, prema policiji, a djelimično su odgovorni stanovnici sela.

"Problem je što seljani vandaliziraju bodljikavu žicu koja bi trebalo da drži slonove zatvorene i štiti okolna sela", rekao je Mayawo.

Tome doprinosi i krčenje šuma na velikim površinama parka. Stručnjaci za okoliš procjenjuju da se 50.000 hektara površine uništi svake godine u Malawiju da bi se drvo upotrijebilo za grijanje i kuhanje. Zemlja je u velikoj mjeri lišena električne energije.

Vezani članci