Zbog zagađenja rijeke
0

Dva miliona stanovnika glavnog grada Čilea ostalo bez vode

FENA
Više od dva miliona ljudi u čileanskoj prijestonici Santiagu ostalo je bez vode za piće u utorak zbog zagađenja rijeke koja snabdijeva grad vodom, saopćili su zvaničnici.

Snabdijevanje vodom je prekinuto za 593.000 domova u širem gradskom području, počevši od jutarnjih sati u utorak pa najmanje do ponoći, što je dovelo do zatvaranja restorana, ureda i obdaništa u kvartovima pogođenim tom mjerom.

"Vanredna situacija koja je nastala u okolnostima van naše kontrole prisilila nas je da prekinemo snabdijevanje vodom", izjavio je Cristian Esquivel, portparol vodovodne firme Aguas Andinas.

Vodovodna firma prvobitno je prekinula snabdijevanje vodom za 15 kvartova, ali je kasnije proširila na 21 kvart, saopćio je Esquivel.

U međuvremenu je čileanski premijer Sebastian Pinera obećao da će problem biti riješen "prije kraja dana".

Aguas Andinas je saopćio da je klizište koje je krenulo prema rijeci Maipo, glavnom izvoru vode za Santiago, poremetilo rad u njegovim postrojenjima za preradu vode.

Cisterne se snabdijevale vodom nekoliko kvartova, dok su u brojnim supermarketima i prodavnicama ispražnjeni rafovi s flaširanom vodom.

Čileanski glavni grad ima oko pet miliona stanovnika.