{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dva miliona KM za očuvanje i obnavljanje kulturno-historijskog naslijeđa u FBiH

F
25.8.2007. u 15:01
0
0
Dva miliona KM za očuvanje i obnavljanje kulturno-historijskog naslijeđa u FBiH
0
Dva miliona KM za očuvanje i obnavljanje kulturno-historijskog naslijeđa u FBiH
Vlada FBiH usvojila je Program raspodjele sredstava za očuvanje, konzerviranje i obnavljanje kulturno-historijskog naslijeđa u FBiH, a riječ je o sredstvima u iznosu od 1.982.794 KM, ostvarenim na temelju članarina i boravišnih taksi u turističkim zajednicama u prošloj godini.
Prilikom raspodjele sredstava vodilo se računa da bude zastupljeno što više općina, tako da su sredstva za 47 objekata raspodijeljena u 32 općine.

Tuzla, Livno i Jajce zastupljeni su s više objekata, s tim, kako je dogovoreno na prethodnoj sjednici Vlade, da sredstva budu ravnopravno raspoređena za sve sakralne i druge objekte.

Osam objekata nalazi se u Kantonu Sarajevo, od čega su tri javna (Spomen park Vraca, Velike Daire i digitalna zaštita i arhiviranje bh. štampe od 1866. do 2016.), jedan pravoslavni (Saborna crkva), dva katolička (Kulturno-povijesni institut Bosne Srebrene i Samostan Bezgrešne Kraljice Karmele) i dva islamska sakralna objekta (Vakufska bolnica Hastahana i Džamija Ferhadija).


U Unsko-sanskom kantonu sredstva će biti iskorištena za restauracije starih gradova u Ključu i Bosankoj krupi, te starog grada Ostrožca u Cazinu, dok će u Posavskom kantonu sredstva biti usmjerena za obnovu Male vijećnice u Odžaku.

U Zeničko-dobojskom kantonu sredstva će biti usmjerena za obnovu osam objekata, Bosansko-podrinjskom jedan objekt, a Hercegovačko neretvanskom kantonu za šest objekata (Velagićevina u Blagaju, Kajtazova kuća u Mostaru, Župna crkva u Čerinu kod Čitluka, Arheološki lokalitet Mravinjac u Konjicu, Franjevački samostan Rama – Šćit i Arheološki lokalitet Desilo – Hutovo blato, kod Čapljine).

U Zapadno-hercegovačkom kantonu bit će sanirano pet objekata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: