Svijet
1.6k

Dva miliona hadžija u Meki klanjali bajram: Nevjerovatne fotografije sa hodočašća

Klix.ba
Vjernici na sedždi ispred Kabe
Oko dva miliona hadžija koji su došli u Meku iz svih krajeva svijeta jutros su obavili bajram-namaz, kao i drugi muslimani u svijetu, čime je počelo slavlje i obilježavanje jednog od najznačajnijih blagdana za muslimane.

Muslimani širom svijeta obilježavaju Kurban-bajram ili kako ga još nazivaju Hadžijski-bajram četiri dana, a pored toga što odrasli muslimani i muslimanke koji su u mogućnosti hodočaste u Meku, muslimani i muslimanke širom svijeta prinose i žrtvu-kurban.


Hajj 2014 by abbas_dots_2004

U našoj fotogaleriji možete vidjeti i fotografije sa brda Arefat, čiji je obilazak i obredi na njemu obaveza svakog hadžije. Bez odlaska na Arefat smatra se da hadž nije obavljen. Nevjerovatne fotografije pokazuju hiljade ljudi koji su prekrili brdo. Inače, hadžije na Arefat odlaze dan prije samog Kurban-bajrama.

Hadž je jedna od pet glavnih dužnosti svakog muslimana i ukoliko je u mogućnosti svaki musliman i muslimanka trebaju jednom u životu obići Kabu u Meki. Kada je u pitanju kurban, klanje kurbana je također jedna od temeljnih dužnosti muslimana.