Objavljeno
0

Dva Japanca i Amerikanac dobitnici Nobelove nagrade za fiziku

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Dva japanska državljana i Amerikanac japanskog porijekla dobili su Nobelovu nagradu za fiziku za 2008. godinu, za otkrića s područja subatomske fizike, objavila je u utorak Švedska kraljevska akademija nauka.

Amerikanac rođen u Tokiju Yoichiro Nambu (87), s Univerziteta Chicago, dobio je pola nagrade za "otkriće mehanizma spontanog prekida simetrije u subatomskoj fizici".

Japanci Makoto Kobayashi i Toshihide Maskawa podijelili su drugu polovinu za "otkriće porijekla spontanog prekida simetrije koji predviđa postojanje najmanje tri porodice kvarkova u prirodi", javio je AP.

"Nambuova teorija pokušava da opiše elementarne čestice od kojih je formiran svemir u vrijeme Velikog praska", navodi Akademija u obrazloženju.

Nambu, koji je rođen u Japanu, odselio se u Sjedinjene Države u 1952. i profesor je na Univerzitetu Chicago gdje radi već 40 godina. Postao je američki državljanin 1970.

"Još 1960. godine Yoichiro Nambu formulirao je matematički opis spontanog prekida simetrije u fizici elementarnih čestica", navodi se u obrazloženju.

"Spontani prekid simetrije prikriva prirodni poredak pod očigledno zbunjujućom površinom. On se pokazao kao krajnje koristan i Nambuove teorije predstavljaju uvod za standardni model fizike elementarnih čestica", dodaje Akademija.

Kobayashi i Maskawa "objasnili su prekid simetrije unutar okvira standardnog modela, ali su nastojali da se model proširi izvan triju porodica kvarkova", navodi Akademija.

Kobayashi (64) radi u Istraživačkoj organizaciji akceleratora visoke energije (KEK) u Japanu. Masakawa (68) radi u institutu Yukawa za teorijsku fiziku na Univerzitetu Kyoto u Japanu.

Tri naučnika će podijeliti nagradu od 10 miliona kruna (1,4 miliona dolara), uz diplomu i poziv na ceremoniju dodjele nagrada u Stockholmu 10. decembra.