Svijet
0

Dva iračka vojnika ubijena u bombaškom napadu

FENA
Dva iračka vojnika su ubijena, a četvorica ranjena u ponedjeljak u eksploziji bombe kraj puta koja je ciljala iračku vojnu patrolu, saopćila je policija, dok se 2007. bliži kraju uz pad ukupnog nasilja u zemlji.

Napad se dogodio u zoru u graničnom gradu Mandali, oko 50 km od iranske granice u pokrajini Dijala sjeveroistočno od Bagdada, saopćio je policajac koji je tražio da ostane neimenovan, javio je AP.

Dijala je postala jedno od najopasnijih iračkih područja. Većina aktivnosti Al-Qaide u Iraku izbačena je iz pokrajine Anbar i Bagdada u Dijalu i u susjedni grad Mosul nakon povećanja broja američkih vojnika u Bagdadu i rada sunitskih plemenskih grupa.

"Dijala je bila jedna od težih bitaka. Dijala je područje od značajnog interesa za Al-Qaidu", izjavio je mornarički admiral Gregory Smith u Bagdadu.

U Iraku je ukupno zabilježen pad nasilja za 60 posto, tvrde američki vojni zvaničnici. Taj pad se pripisuje kombinaciji povećanja broja američkih vojnika, primirju koje je proglasio radikalni šiitski ekstremist Moqtada al-Sadr u ime svoje milicije Mahdijeva vojska i rastu Vijeća budnosti, uglavnom sunitskih plemenskih grupa koje su se okrenule protiv Al-Qaide u Iraku.

"Uviđamo da je sigurnost u Iraku veoma krhka i labilna. Iako je mnogo napretka ostvareno od razmještaja hiljada dodatnih američkih vojnika, nema mjesta u Iraku koje je danas sigurno od terorizma", izjavio je Smith.