Ko će biti novi predsjednik SAD-a
72

Dva dana pred izbore Obama i Romney gotovo izjednačeni

Klix.ba
Mitt Romney i Barack Obama (Foto: Arhiv/AFP)
Mitt Romney i Barack Obama (Foto: Arhiv/AFP)
Amerika će u utorak birati svog novog predsjednika, a 48 sati pred izbore dva kandidata, Barack Obama i Mitt Romney, su gotovo izjednačeni, tvrdi Reuters.

Četrdesetosam posto birača je na strani aktuelnog predsjednika dok njegov oponent, Republikanac Mitt Romney trenutno ima 47 posto biračkog tijela uz sebe.

Samo dva dana prije predsjedničkih izbora u SAD Obama je, prema rezultatima Reuters/Ipsosove ankete u blagoj prednosti u krucijalnoj saveznoj državi Ohio. On je u subotu bio u prednosti u odnosu na Romneyja za četiri posto.

Prema nekim procjenama, pobjednika će u utorak odlučiti savezne države Virginia, Colorado i Florida. "Bit će to mrtva utrka jer su obojica veoma blizu, ali trenutno situacija ide u korist Obame", kazala je Julia Clark iz Ipsosa.

Obama i Romney su nekoliko posljednjih sedmica bili gotovo izjednačeni, no čini se da su predizborne kampanje tokom vikenda donijele blagu prevagu aktuelnom predsjedniku.

Prema rezultatima anketa u nedjelju su bili izjednačeni u Coloradu i na Floridi. Obama u Virginiji ima blagu prednost, a na predizbornom skupu u ovoj saveznoj američkoj državi, održanom u subotu, Obama je dobio javnu podršku od bivšeg predsjednika Billa Clintona koji je kazao da je "svoj glas dao u službu svog predsjednika".

Clinton se Obami pridružio i u New Hamshireu, koji bi, također, mogao biti krucijalan za izbore. "Obama ima ispravnu filozofiju oko toga kako popraviti nered u kojem se nalazimo", kazao je Clinton i dodao da je predsjednik napravio jako dobar posao iako su mu podijeljene jako loše karte te da zaslužuje još jedan mandat.

Politički analitičari smatraju da je Obami prednost donio uragan Sandy, koji je opustošio američku istočnu obalu početkom sedmice. Ankete pokazuju da 67 posto Amerikanaca misli da je Obama odradio "dobar posao" za vrijeme Sandyja.