Objavljen snimak
146

Dva britanska ratna broda Kraljevske mornarice sudarila su se kod Bahreina ​

I. M.
Screenshot: X.com
Screenshot: X.com
U toku je istraga nakon što su se dva britanska ratna broda sudarila u luci u Bahreinu, saopćila je Kraljevska mornarica. Postoji i videosnimak sudara koji se masovno dijeli društvenim mrežama.

Čini se kako se brod Chiddingfold zabio u brod Bangor koji se nalazio uz samu obalu u bliskoistočnoj luci.

Iz britanskog Ministarstva odbrane su saopćili da u incidentu niko nije povrijeđen, ali su odbili komentirati detalje sudara dok traje istraga. Dva se broda nalaze tamo u sklopu dugotrajne prisutnosti Ujedinjenog Kraljevstva u Zaljevu.

Oba su specijalizirana broda za uklanjanje ili detoniranje mina, te pomažu obezbijediti siguran tok trgovine kroz vode, navodi Kraljevska mornarica.

"Svjesni smo incidenta koji se odnosi na dvojicu lovaca na mine u Bahreinu. Nema žrtava kao rezultat ovog incidenta i bilo bi neprimjereno dalje komentirati dok istraga traje", poručio je glasnogovornik Ministarstva obrane za BBC.

U međuvremenu, admiral Edward Ahlgren istaknuo je da se uzrok sudara "još treba utvrditi".

"Obučavamo svoje ljude prema najvišim standardima i rigorozno provodimo sigurnosne standarde, ali nažalost, incidenti ove prirode još uvijek se mogu dogoditi", objasnio je za novinsku agenciju PA.

Da je temeljna istraga već u toku potvrdio je admiral Ahlgren, "i sve promjene koje bi mogle spriječiti daljnje incidente bit će brzo provedene".