Svijet
2

Dužnosnici EU: Za slobodu medija treba se stalno boriti

FENA
Catherine Ashton
Catherine Ashton
Dužnosnici Evropske unije istaknuli su u četvrtak u povodu Svjetskog dana slobode medija da se ta sloboda nikada ne može postići jednom za svagda i da se za nju treba boriti svaki dan.

"Sloboda medija se ne postiže jednom za svagda, to je nešto što treba njegovati i za što se treba boriti svaki dan. Prijetnje toj krhkoj slobodi nikada ne nestaju, samo postaju suptilnije, stoga je potraban jači oprez civilnog društva i zdraviji regulatorni okvir kako bi se sačuvao pristup informacijama i pluralizam", istaknuo je predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz.

"Braneći slobodu medija u svijetu, moramo biti nepokolebljivi u odbrani najviših standarda kod kuće, uvijek odbacujući političku kontrolu u medijskom sektoru, medijske monopole i sve oblike zastrašivanja novinara", dodao u svom saopćenju Schulz.

Visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton pozvala je u ime Evropske unije sve države da osiguraju slobodu medija.

"Evropska unija poziva sve države da zajamče sigurnost novinara i omoguće im da obavljaju svoju ulogu izvještavanja i komentiranja događaja nezavisno i bez straha od nasilja i optuživanja", rekla je Ashton.

Istodobno, bruxelleski dopisnici su kritizirali evropske institucije što pristaju na zahtjeve kineskih i ruskih dužnosnika, koji prilikom posjeta Bruxellesu, izbjegavaju izići pred novinare ili traže da se određenim novinarima onemogući dolazak na konferencije za novinare.

Freedom House je u četvrtak izvijestio da Rusija i Kina kontroliraju medije sprječavanjem kritika protiv vlade i zatvaranjem redakcija. Nažalost, evropske institucije su posljednjih godina na neki način pristajale na to, kada su dopuštale da kineske i ruske vlasti diktiraju tko može sudjelovati na konferenciji za novinare ili hoće li se novinska konferencija uopće održati, rekla je predsjednica Udruženja stranih dopisnika Ann Cahill u izjavi koju je u četvrtak pročitala na redovitoj konferenciji za novinare Evropske komisije, prenosi Hina.

Zamjenik kineskog premijera i vjerojatno budući premijer Li Keqiang sastao se u četvrtak s najvišim europskim dužnosnicima u Bruxellesu, a nakon sastanaka nije održana nijedna konferencija za novinare.

Glasnogovornica Komisije Pia Ahrenkilde Hansen nevoljko je priznala da je Komisija predlagala izlazak pred novinare, ali da kineska strana nije prihvatila taj prijedlog.

Prošle godine tokom posjete tadašnjeg ruskog premijera Vladimira Putina, nekoliko ruskih novinara sa sjedištem u Bruxellesu nije moglo ući u zgradu Vijeća EU-a, gdje se održavala konferencija za novinare. Pripadnici osiguranja odbili su bez objašnjenja pustiti ih unutra.