{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dužnosnici EU razgovarali s masonima o siromaštvu

F
15.10.2010. u 18:17
0
53
Dužnosnici EU razgovarali s masonima o siromaštvu
0
Dužnosnici EU razgovarali s masonima o siromaštvu
Herman Van Rompuy (Foto: AP)
Predsjednici triju evropskih institucija sastali su se u petak u Bruxellesu s predstavnicima 18 filozofskih, nekonfesionalnih organizacija, najvećim dijelom predstavnicima masonskih loža, kako bi razgovarali o borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti.
Sastanak je održan u skladu sa članom 17. Lisabonskog ugovora koji predviđa "otvoren, transparentan i redoviti dijalog s predstavnicima vjerskih zajednica i drugih organizacija koje se temelje na uvjerenju".

"Evropska unija ne može prihvatiti siromaštvo i socijalnu isključenost. Snaga naše unije bit će mjerena načinom na koji pomažemo najslabijima", izjavio je predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

"Borba protiv siromaštva u središtu je naše pozornosti i Evropski parlament je to uvijek podržavao. Sve skupine se moraju u to uključiti, a ova Evropska godina protiv siromaštva i isključenosti pruža mogućnost za dijalog svih zainteresiranih", rekao je predsjednik Evropskog parlamenta Jerzy Buzek.

"Naš je zajednički cilj da ljudi koji trpe siromaštvo i isključenost mogu živjeti dostojanstveno i aktivno sudjelovati u društvu", rekao je predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy.

Barroso i Van Rompuy izjavili su da nisu članovi nijedne od masonskih organizacija s čijim su se predstavnicima sastali.

Na izravno novinarsko pitanje je li ko od njih član neke od tih organizacija, Barroso je rekao: "Svaka osoba ima pravo reći je li član ili nije, a također ima pravo i odbiti to reći. Neke od tih organizacija bile su progonjene tokom diktature u mojoj zemlji i nije bilo moguće biti član jer biste odmah završili u zatvoru. Zbog transparentnosti i otvorenosti, reći ću - nisam član nijedne od tih organizacija niti sam pozvan u njihovo članstvo".

Predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy također je rekao da nije član nijedne masonske organizacije. On je istaknuo kako je mogućnost dijaloga s raznolikim skupinama, vjerskim zajednicama, nekonfesionalnim organizacijama,
"tipično evropski fenomen".

"Ovakav skup je jedinstven u svijetu. Nijedan drugi kontinent ili zemlja u svijetu ne mogu poduzeti ovakvu inicijativu niti imaju takvu raznolikost nekonfesionalnih i vjerskih organizacija koje mogu razgovarati jedne s drugima. Ne morate biti njihov član da biste ih poštovali i razgovarali s njima", rekao je Van Rompuy.

Buzek je morao ranije napustiti konferenciju za novinare tako da mu nije postavljeno to pitanje, prenijela je Hina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: