Brisel
0

Dužnosnici EU-a traže veće plaće i prijete štrajkom

FENA
Zaposleni u Evropskoj komisiji i drugim institucijama Evropske unije najavili su u četvrtak da bi u ponedjeljak mogli stupiti u višesatni štrajk upozorenja zbog spora oko povećanja plaća s vladama pojedinih zemalja članica EU-a koje to povećanje smatraju neprimjerenim u vrijeme ekonomske krize.

Plaće uposlenih u institucijama EU-a trebalo bi da se po zakonu povećaju za 3,7 posto, ali vlade pojedinih evropskih zemalja smatraju kako bi evropski blok trebalo da pokaže skromnost u vrijeme kada ljudi diljem Evrope dobivaju otkaze i primaju smanjene zarade, prenosi Reuters.

Upozorenje o mogućnosti stupanja u štrajk upućeno je na početku dvodnevnog sastanka čelnika EU-a u Bruxellesu, iako se nije očekivalo da bi spor oko plaća mogao biti jedna od tema samita.

Plaće europskih dužnosnika regulirane su tako da prate promjene zarada državnih službenika u osam izabranih zemalja, pri čemu se u obzir uzimaju i troškovi života u Bruxellesu.

"Ovo je trenutno važeći model i trebalo bi ga poštovati. Možemo donijeti odluku da ga izmijenimo, ali je sada on na snazi", izjavio je povjerenik za administrativna pitanja u EU-u Siim Kallas.

Dužnosnici ističu da bi vlade država članica EU-a, u načelu, mogle blokirati novo povećanje prije isteka ove godine, ali da bi taj korak mogao biti doveden u pitanje pred Evropskim sudom pravde.

Diplomatski predstavnici 27 evropskih zemalja trebalo bi da u petak održe još jedan sastanak na kojem će se raspravljati o ovom pitanju.