Predsjednik Filipina
39

Duterte ponovo razbjesnio svijet: Pozvao vojnike da siluju žene

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte ponovo je razbjesnio svijet. Ovog puta izjavom koja je trebala biti smiješna. Naime, Duterte je kazao da će zaštiti svoje vojnike ako budu silovali žene prilikom provođenja vojnog zakona. Borci za ljudska prava i ženske organizacije su ogorčene njegovom izjavom.

Duterte je prošlog utorka nametnuo vojni zakon u borbi protiv militanata povezanih s IDIL-om. Prema transkriptu govora koji je objavio njegov ured, rekao je da će lično preuzeti odgovornost ukoliko neko od vojnika siluje tri žene, prenosi Guardian.

"Borite se, a ja ću moliti za vas i odgovarati za sve. Ukoliko padnete i ja padam. I samo ja ću biti odgovoran. Samo uradite svoj posao, a ja ću se pobrinuti za ostalo. Ja ću ići u zatvor za vas. Ukoliko silujete tri žene, ja ću priznati da sam to učinio. Možete uhapsiti bilo koga, možete pretražiti bilo koju kuću", kazao je Duterte.

Phelim Kine, zamjenik direktora Human Rights Watcha u Aziji kazao je da Duterteove izjave potvrđuju najveće strahove aktivista za ljudska prava, a to je da Duterte neće skrenuti pogled sa zloupotreba nego će ih poticati.

"Silovanje nije šala. Ovaj pokušaj da se ugodi vojnim snagama koje koriste žene da bi hranili svoj mačo-fašistički mentalitet, potiče ih da sistemski koriste silovanje kao sredstvo rata", saopćeno je iz Gabriela ženske partije na Filipinima.

Duterteov glasnogovornik je kazao da predsjednik nije ozbiljno mislio, odnosno da se samo razmetao hrabrošću kako bi motivirao vojne snage.