{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dupliran broj korisnika kokaina

F
15.4.2006. u 11:06
0
0
Dupliran broj korisnika kokaina
0
Dupliran broj korisnika kokaina
Čak 2,6 posto Francuza je najmanje jednom u životu probalo kokain, a broj osoba koje “eksperimentišu” s tom drogom udvostručio se u posljednjih pet godina, pokazalo je istraživanje “Zdravstveni barometar 2005”, provedeno u martu.
Kako je prenio pariški dnevnik “Figaro”, najčešći korisnici ove droge, koja stvara veliku zavisnost, su muškarci stari između 18 i 35 godina.

Prema podacima saopštenim na evropskom seminaru “Klinička istraživanja i kokain”, održanom prošle sedmice u Parizu, svuda u Evropi kokain je izašao iz svoje “tradicionalne” sredine, koju predstavljaju “šou biznis” krugovi i počeo da se koristi i u širim slojevima stanovništva, prije svega među studentima i mladim zaposlenim ljudima.

Pomenuta pojava se objašnjava klasičnim zakonima tržišta, povećanom ponudom i sniženjem cijene. Na skupu je konstatirano da na nju, nažalost, zdravstveni sistem nije bio pripremljen.

Što se tiče stanja u Evropi, najmanje jednom u životu kokain je probao jedan posto Šveđana, četiri posto Nijemaca, devet posto Britanaca, dok ga redovno konzumira 0,1 posto Šveđana, 0,6 posto Francuza, jedan posto Nijemaca i Španaca i dva posto Britanaca.

Protiv zavisnosti od kokaina ne postoji nikakva posebna farmakološka terapija, mada se ispituje više molekula, a u toku je i rad na proizvodnji vakcine protiv zavisnosti od tog narkotika, piše “Figaro”.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: