{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dupliran broj korisnika kokaina

F
15.4.2006. u 11:06
0
0
Dupliran broj korisnika kokaina
0
Dupliran broj korisnika kokaina
Čak 2,6 posto Francuza je najmanje jednom u životu probalo kokain, a broj osoba koje “eksperimentišu” s tom drogom udvostručio se u posljednjih pet godina, pokazalo je istraživanje “Zdravstveni barometar 2005”, provedeno u martu.
Kako je prenio pariški dnevnik “Figaro”, najčešći korisnici ove droge, koja stvara veliku zavisnost, su muškarci stari između 18 i 35 godina.

Prema podacima saopštenim na evropskom seminaru “Klinička istraživanja i kokain”, održanom prošle sedmice u Parizu, svuda u Evropi kokain je izašao iz svoje “tradicionalne” sredine, koju predstavljaju “šou biznis” krugovi i počeo da se koristi i u širim slojevima stanovništva, prije svega među studentima i mladim zaposlenim ljudima.

Pomenuta pojava se objašnjava klasičnim zakonima tržišta, povećanom ponudom i sniženjem cijene. Na skupu je konstatirano da na nju, nažalost, zdravstveni sistem nije bio pripremljen.

Što se tiče stanja u Evropi, najmanje jednom u životu kokain je probao jedan posto Šveđana, četiri posto Nijemaca, devet posto Britanaca, dok ga redovno konzumira 0,1 posto Šveđana, 0,6 posto Francuza, jedan posto Nijemaca i Španaca i dva posto Britanaca.

Protiv zavisnosti od kokaina ne postoji nikakva posebna farmakološka terapija, mada se ispituje više molekula, a u toku je i rad na proizvodnji vakcine protiv zavisnosti od tog narkotika, piše “Figaro”.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: