{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Duma ratificirala sporazume s Abhazijom i J. Osetijom

F
29.10.2008. u 11:38
0
0
Duma ratificirala sporazume s Abhazijom i J. Osetijom
0
Duma ratificirala sporazume s Abhazijom i J. Osetijom
Donji dom ruskog parlamenta - Duma u strijedu je ratificirala sporazume s otcijepljenim regijama Južnom Osetijom i Abhazijom na temelju kojih će Moskva u njima razmjestiti nekoliko hiljada svojih vojnika.
Rusija je priznala dvije regije kao nezavisne države nakon kratkoga augustovskog rata s Gruzijom, izazivajući osudu zapadnih država koje tvrde da time krši gruzijski suverenitet.

Poslanici u državnoj Dumi jednoglasno su ratificirali sporazume koji potvrđuju vojne, diplomatske i ekonomske veze između Rusije i dviju regija, javio je Reuters.

Rusija je saopćila da će razmjestiti 7.600 vojnika u Južnoj Osetiji i Abhaziji. Ruske vlasti tvrde da će oni biti tamo na zahtjev separatističkih vlasti kako bi ih zaštitili od gruzijskih napada.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Grigorij Karasin poručio je poslanicima da bi se taj broj vojnika mogao smanjiti.

"Prirodno, ako ostvarimo robusniju sigurnost na granicama tih dviju država, izvući ćemo odgovarajuće zaključke o broju ruskih vojnih jedinica tamo", izjavio je on.

Ruske snage pokrenule su golemi kontranapad na Gruziju u augustu nakon što je ona poslala vojnike u pokušaju da obnovi kontrolu nad Južnom Osetijom.

Zapadne države osudile su rusku akciju - koja uključuje i slanje vojnika na nespornu gruzijsku teritoriju - kao nesrazmjernu, ali Moskva tvrdi da je bila obavezna djelovati kako bi spriječila gruzijski genocid nad separatistima.

Nikaragva je jedina država koja se pridružila Rusiji u priznanju Južne Osetije i Abhazije kao nezavisnih država. Sporazume o saradnji još mora ratificirati gornji dom ruskog parlamenta - Vijeće Federacije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: