Svijet
0

Duma "pripala" jedinstvenoj Rusiji

FENA
Ruska Centralna izborna komisija saopćila je u subotu konačne rezultate izbora za poslanike petog saziva ruske Dume koji se podudaraju s preliminalnim i po kojima je vladajuća Jedinstvena Rusija (JR) osvojila dvotrećinsku većinu, ili 64,30 posto glasova i povjerenje 44,7 miliona birača.

Najveću podršku JR je dobila u Čečniji (99,36 posto) i Ingušetiji (98,72).

Komunistička partija Rusije (KPRF) Genadija Zjuganova osvojila je 11,57 posto glasova, Liberalno-demokratska partija (LDPR) Vladimira Žirinovskog 8,14 i Pravedna Rusija (PR) Sergeja Mironova 7,74 posto glasova.

Te četiri partije imat će 315, 57, 40 odnosno 38 mandata u Dumi (donji dom parlamenta), dok ostalih sedam stranaka nije uspjelo prijeći potreban cenzus od sedam posto.

Najviše je među njima osvojila Agrarna partija Rusije (2,3 posto), dok je Jabloko Grigorija Javlinskog osvojila 1,59, a Savez desnih snaga (SPS), čiji je jedan od lidera bivši potpredsjednik vlade Rusije Boris Njemcov, tek 0,96 posto glasova.

Izborna komisija je utvrdila i spisak izabranih poslanika i uputit će svima obavještenje, a oni će u roku od pet dana odlučiti da li će ga prihvatiti ili odustati od poslaničkog mandata, tako da će sljedeće sedmice biti poznat sastav Dume.

Ruski predsjednik Vladimir Putin bio je nosilac liste Jedinstvene Rusije na izborima održanim 2. decembra i u medijima se nagađa da bi on mogao odustati od mandata u korist dalekoistočne oblasti Magadan.

Ukupno je bilo upisano 109.145.517 birača, a odziv na izborima bio je 63,78, što je najveća izlaznost za protekla tri izborna ciklusa, saopćila je Komisija.

Nevažećih izbornih listića bilo je 759.929. Opozicijski pokret Drugačija Rusija, čiji je jedan od lidera Gari Kasparov, agitovao je i podučavao svoje pristalice da pri glasanju listiće učine nevežećim i najavio da će njihov broj smatrati brojem svojih simpatizera.

Svih 15 članova Centralne izborne komisije potpisalo je izborni protokol, a Komisija u subotu nije na dnevni red stavila razmatranje žalbe stranaka na kršenje izbornog zakonodavstva.

Zamjenik predsjednika Komisije Stanislav Vavilov je saopćio da je Komisija dobila približno 150 žalbi, od kojih se veći dio ne odnosi na brojanje glasova.

Prijedlog da se raspravlja o žalbama iznijeli su predstavnici KPRF-a, Jabloko i SPS-a, ali nisu imali većinu glasova u Komisiji, prenio je Tanjug.

Komunisti su predali Komisiji 40 žalbi, a u petak i Vrhovnom sudu zahtjev da se rezultati izbora proglase nevažećim, i prema najavi sekretara CK-a KPRF-a Vadima Solovjova, namjeravaju osporavati rezultate u sudskom postupku "na svim nivoima".

KPRF također najavljuje proteste, ali ne namjerava odustati od mandata i od "nastavka borbe u Dumi".