Svijet
0

Dulić-Marković: Mladića moramo što prije uhapsiti

FENA
Potpredsjednica Vlade Srbije Ivana Dulić-Marković izjavila je kako vjeruje da se vidi koliko napora čini Bruxelles kako bi Srbiji pokazao da su joj vrata Evropske unije otvorena i da, na neki način, budućnost Srbije zavisi od njenih građana i ispunjenja političkih uvjeta, prije svih onog koji se odnosi na hapšenje Ratka Mladića.

"Generala Mladića moramo da uhapsimo što prije. Ako to zaista ne možemo da uradimo, onda treba da dokumentujemo našim partnerima šta smo sve preduzeli i da ih uvjerimo da smo učinili sve što je u našoj moći. Da ih ubijedimo da zaista radimo i da ih ne obmanjujemo... Ni Carlu del Ponte, ni Haški tribunal, a naročito ne sebe", rekla je Dulić za današnje "Novosti".

Dulić je na pitanje da li članovi Vlade iz G17 plus, stranke čiji je ona visoki funkcioner, planiraju povući ostavke ako se Mladić do 1. oktobra nađe u Hagu, ona je odgovorila da ne planiraju.

"Međutim, moram da vas podsjetim da je blanko ostavka datirana na 1. oktobra vezana za nastavak naših pregovora o pridruživanju (EU). Ako se pregovori ne nastave do 1. oktobra, mi napuštamo Vladu. Voljela bih da se što prije general Mladić nađe u Haagu, a pregovori nastave", kazala je Dulić.

Prema njenim riječima, "možda je moguć nastavak razgovora o našem pridruživanju i bez pune saradnje sa Haagom".

"Vjerujem, međutim, da to nije dobro rješenje, jer bi nas za nekoliko mjeseci ponovo sačekao isti uvjet, a mi bismo se u međuvremenu, kako to već umijemo da radimo, opustili", rekla je Dulić.