Libanon
0

Duhovni poglavar šiita na udaru zbog izjave o pravima žena

FENA
Duhovni poglavar šijita u Libanonu, Šeik Mohammed Hussein Fadhlallah, izazvao je žestoku raspravu među islamskim učenjacima nedavnom tvrdnjom da žena u islamu smije uzvratiti u slučaju da je muž tuče.

Egipatski list Al-Masry al-Yom u četvrtak je izvijestio da su učenjaci sa Sveučilišta Al-Azhar u Kairu, najvažnije institucije sunitskog islama na svijetu, mišljenja da se žena ne smije braniti u slučaju muževljeva napada nego da treba pobjeći.

Fadhlallah je prošlog tjedna u intervjuu na temu prava žena izjavio: "Ako muškarac tuče svoju suprugu onda ona ima pravo uzvratiti mu na isti način, udarac za udarac". Svoju fatvu, islamsku pravnu prosudbu, obrazložio je načelom uzvraćanja istom mjerom. Osim toga, Fadhlallah je naglasio da odnos između muža i žene nije "kao odnos između gospodara i sluge".

Egipatske su novine navele izjavu predsjednika odjela za islamsko pravo na Sveučilištu Al-Azhar Gaudata Abdula Ghanija Bassiunija, koji je objasnio da islam ionako ne dopušta mužu da brutalno udara svoju ženu. Dopušteno mu je samo da je oprezno "istuče, kako bi je opet priveo na pravi put".

Islamski učenjak s Al-Azhara Suad Salih, poznat po često kontroverznim stajalištima, izjavio je da žena ne smije uzvraćati udarce nego da treba pobjeći svojim roditeljima. Nakon toga, rodbina obaju supružnika treba pokušati izgladiti sukob.