Govorio o nezavisnosti
35

Duhovi u Španiji ponovo su uzburkani: Prvi čovjek Katalonije spomenuo je referendum i ključno pitanje

V. K.
Pere Aragones (Foto: EPA-EFE)
Pere Aragones (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Katalonije Pere Aragones ponovno je govorio o mogućnostima organizacije referenduma o nezavisnosti Katalonije te je javnosti otkrio i potencijalno pitanje koje bi se na referendumu moglo postaviti.

Tokom konferencije za medije Aragones je rekao kako je još tokom predizborne kampanje obećao građanima kako će sprovesti ideju o organizaciji referenduma.

Aragones je naglasio kako se referendum može organizovati u skladu s Članom 92. Ustava Španije.

"Glasanje o nezavisnosti moguće je u sadašnjem zakonodavnom okviru. To je samo pitanje volje, baš kao i amnestija. U izvještaju komisije se predlaže nekoliko načina da se to učini, ali prioritet bi bio Član 92. Ustava Španije koji predviđa konsultativni referendum za političke odluke od posebnog značaja. Njega saziva kralj, a sve na prijedlog predsjednika Vlade i uz ovlaštenje Kongresa Španije", rekao je Aragones.

Ipak, Aragones je naglasio kako izvještaj komisije ne predviđa minimalno učešće da bi se referendum smatrao obavezujućim, kao ni postotak glasova za ili protiv nezavisnosti.

Kada je riječ o pitanju koje bi se postavilo građanima, Aragones je rekao kako bi ono bilo jednostavno.

"Želite li da Katalonija bude nezavisna država?", objasnio je Aragones.

Objašnjavajući odluku, Aragones je ovakav način glasanja uporedio sa onim u Škotskoj koje je održano 2014. godine te je naglasio kako bi ono bilo najidealnije i najizvodljivije rješenje za Kataloniju.