Jeremy Paxman
37

Dugogodišnji voditelj BBC-a govorio o borbi s Parkinsonovom bolesti: Poželjet ćete da se niste rodili

S. Š.
Jeremy Paxman (Screenshot/BBC)
Jeremy Paxman (Screenshot/BBC)
Dugogodišnji voditelj BBC-a Jeremy Paxman govorio je o Parkinsonovoj bolesti koja mu je dijagnosticirana 2021. godine naglašavajući da nije zadovoljan tretmanom vlade prema osobama koje boluju od ove teške bolesti. Također, ukazao je koliko je ova bolest opasna i podmukla.

Bivši voditelj University Challengea i Newsnighta Paxman te kolege članovi podcasta Movers and Shakers - koji govori o izazovima života s bolešću - obilježili su Svjetski dan Parkinsonove bolesti predstavljanjem "Parkinsonove povelje" i peticije s desetinama hiljada imena.

Paxman (73) je kritikovao vladin odgovor na bolest nakon donošenja povelje, koja ima pet ključnih preporuka: brz pristup specijalistima u okviru NHS-a; uvođenje pamfleta o Parkinsonovoj bolesti za povećanu svijest i podršku; implementacija Parkinsonovog pasoša koji automatski daje pravo na određene beneficije; poboljšana sveobuhvatna njega, uključujući redovne konsultacije sa medicinskom sestrom za Parkinsonovu bolest; i povećano državno finansiranje istraživanja za lijek.

Premijer Rishi Sunak pohvalio je povelju, rekavši da "podržava odličan posao koji Movers and Shakers obavljaju i da će povelja s pravom dobiti pažnju koju zaslužuje".

Međutim, Paxman je rekao da vjeruje da povelja i peticija neće imati ikakvog efekta na vladu.

On je za novinsku agenciju PA Media rekao da je vlada i do sada ignorisala sve zahtjeve i obaveze koje je imala prema oboljelima od Parkinsonove bolesti.

"Mislim da poveljom i peticijom nećemo nigdje stići. Imaš osjećaj kao da udaraš glavom o zid", kaže Paxman o Parkinsonovoj bolesti.

Prema dobrotvornoj organizaciji Parkinsons's UK, jedna od 37 osoba u Velikoj Britaniji će tokom života dobiti dijagnozu Parkinsonove bolesti.

Paxman je, također, izrazio svoju frustraciju tretmanom javnosti prema osobama s Parkinsonovom bolešću. U maju 2021. godine, bivši voditelj BBC-a ja objavio da mu je diganosticirana Parkinsonova bolest te da daje ostavku na mjesto voditelja University Challengea.

"Parkinsonova bolest vas možda neće ubiti, ali će vas natjerati da poželite da se niste rodili. Tu nema ništa za farmaceutske kompanije, samo je više novca za njih", kaže Paxman, piše Guardian.