SAD
0

Dugogodišnji novinar Timea novi portparol Bijele kuće

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Dugogodišnji novinar magazina The Time i dosadašnji direkotor komunikacija američkog potpredsjednika Joa Bidena, Jay Carney je novi portparol američkog predsjednika Baracka Obame.

Imenovanje Carneya za Obaminog tajnika za štampu znači da će Amerikanci na TV i u novinama vidjeti novo lice koje će govoriti u ime američkog predsjednika.

Jay Carney (45) studirao je na Yaleu na odsjeku za ruski jezik i istočnu Evropu. Za magazin The Time počeo je da radi 1988. godine u političkoj redakciji, da bi kasnije bio dopisnik tog lista iz Moskve, a potom i šef biroa u Miamiju.

U Washington dolazi 1993. da bi izvještavao o administraciji Billa Clintona, potom izvještava i o radu Georgea Busha, da bi od 2003. do 2005. postao zamjenik šefa vašingtonskog biroa Timea, a od 2005. do decembra 2008. i njen šef. Potom biva imenovan za direktora komunikacija američkog potpredsjednika Joa Bidena.

Tokom narednih neokoliko sedmica Carney će na mjestu tajnika za štampu zamijeniti Roberta Gibbsa, koji je dosada bio Obamin portparol, prijatelj i savjetnik od povjerenja u Bijeloj kući.

Gibbs napušta mjesto Obaminog tajnika za štampu da bi se posvetio manje zahtjevnom poslu u privatnom sektoru, ali će i dalje ostati njegov savjetnik i neko na koga će Obama moći da se osloni u organizovanju predizborne kampanje.

Carney je upoznao Obamu tek prije dvije godine i ne očekuje se da će imati uticaj na njega kakav je imao Gibbs, ali iz Bijele kuće saopćavaju da će on imati pristup svemu što je potrebno da bi s kredibilitetom mogao da govori u Obamino ime.

Upućeni kažu da se Obama odlučio za Carneya jer je radio i kao izvještač i kao portparol, zbog dobrog posla koji je obavio za Bidena i iskustva, tako da su dvojica Gibbsovih zamjenika Bill Burton i Josh Ernest, koji su također bili u igri ostali kratkih rukava.

U stilu na koji je obavljao posao za Bidena, Carney nije želio da da prokomentariše Obaminu odluku da ga izabere za tjanika za štampu, ali s obzirom na vrstu posla koji će obavljati, to će se promjeniti čim se okonča prelazni period i on i zvanično preuzme dužnost od Gibbsa.

Gibbs je izjavio da će Carney odlično obavljati ovaj "najteži posao u politici jer je pametan, etičan i što je najvažnije ima povjerenje Obame i Bidena".

Izvještači iz Bijele kuće nadaju se, pak, da će Carney kao bivši izvještač pokazati više razumjevanja za njihove zahtjeve nego što je to činio Gibbs.