Birališta u SAD-u
0

Dugi redovi najavljuju rekordan odaziv

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U 37 saveznih država u istočnom dijelu SAD-a birališta su otvorena do 8 i 30 sati po lokalnom vremenu (14 i 30 po srednjoevropskom - CET), a dugi redovi birača potvrđuju predviđanja da će ovogodišnji povijesni predsjednički izbori, nakon najdulje i najskuplje predizborne kampanje, imati i rekordan odziv sa 130 do 140 miliona birača.

Do 10 sati, po istočnoameričkom vremenu, bit će otvorena birališta u svim saveznim državama, izuzev Aljaske i Havaja, te nekih prekomorskih teritorija.

Televizijski izvještaji o dugim redovima birača, koji su se negdje formirali i od 03:30 sati noću, dolaze iz mnogih država na istoku i jugu SAD, uključujući i neke od ključnih za pobjedu na izborima, tzv. država-bojišta, poput Floride, Virginije i Pennsylvanije.

U redovima je uočljiva brojna zastupljenost birača afričkoameričkog podrijetla koji su iznimno motivirani kampanjom demokratskog kandidata Baracka Obame, prvog crnačkog kandidata na američkim predsjedničkim izborima u povijesti, a prognoze govore se da će 95 posto njih glasovati za 47-godišnjeg senatora Obamu.

U izjavama za američke TV postaje, mnogi birači ističu kako su današnji izbori povijesni, za njih osobno veliki događaj koji ne žele propustiti. Rani dolazak na birališta mnogi objašnjavaju pokušajem izbjegavanja višesatnog čekanja, prenijela je Hina.

Ogroman interes za izbore potvrdio je i rekordan odziv na glasanje u odsutnosti i rano glasovanje, u okviru kojeg je glasalo oko 24 miliona građana u 31 saveznoj državi.

S nekih birališta u državama New York, New Jersey i Florida u utorka ujutro je izviješteno i o prvim teškoćama, vezanim uz netačne podatke u popisima birača, zbog kojih je građanima uskraćena mogućnost glasovanja, ili o kvarovima elektronskih glasačkih strojeva.

Iz Richmonda i Cheasepeaka, u Virginiji, izviješteno je o kvarovima elektronskih glasačkih strojeva na više birališta, zbog čega se negdje prešlo na klasične glasačke listiće.

U približno trećini od 50 američkih saveznih država, koriste se elektronski glasački strojevi, na čiji je rad bilo puno prigovora na ranijim izborima, dok se u ostalima koriste tipizirani glasački listići koji se prebrojavaju elektronski.

Dugi redovi birača formirani su i u glavnom gradu Washingtonu, odnosno Okrugu Columbija i okolnim prigradskim područjima u sjevernoj Virginiji i Marylandu.

Pred biralištem u javnoj knjižnici mjesta Potomac, u okrugu Prince William na sjeveru Virginije, već oko 5:30 sati je stotinjak ljudi čekalo u redu a kada su se vrata otvorila u 6 sati, već ih je bilo više od 200, dok su ostali kružili s automobilima po okolnim ulicama, tražeći parkiralište.

Slični prizori, s dugim redovima i pretrpanim parkiralištima, događali su se i na drugim biralištima u metropolitanskoj regiji Washingtona, ispred škola, knjižnica, centara lokalnih zajednica i drugih javnih prostora u kojima su biračka mjesta, u Fairfaxu, Rockvilleu, Beltsvillu, Cleveland Park, Adams Morganu i drugim područjima.

Izborni dužnosnici kažu da očekuju povijesno najveći broj birača, posebno u Virginiji, gdje su Obama i republikanski kandidat John McCain vodili intenzivnu kampanju.

U Alexandriji kraj Washingtona, snažnom demokratskom uporištu, aktivisti Demokratske stranke ohrabruju birače da zbog kiše ili drugih razloga ne odustanu od čekanja u redovima, dijeleći im kišobrane, energetske pločice, majice, čaj i druge napitke.

Republikanski aktivisti u sjevernoj Virginiji također su zaposleni, oni podsjećaju birače da izađu na glasovanje, a za neke organiziraju i prijevoz.

U Alexandriji se danas očekuju oko 70.000 birača, što je 11 posto više nego 2004. godine.

U obližnjem okrugu Arlington, na terenu je oko hiljadu izbornih dužnosnika ili 25 posto više nego 2004., kako bi omogućili glasovanje za 149.500 registriranih birača, među kojima je 20.000 novoregistriranih, koji će prvi puta sudjelovati na izborima.