Svijet
0

"Dugi marš" advokata za uklanjanje predsjednika Musharrafa

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Hiljade advokata i opozicionara pakistanskoga predsjednika Perveza Musharrafa započeli su u ponedjeljak u Karačiju protest, tražeći proceduru koja bi mogla dovesti do uklanjanja šefa države, izvještava AFP.

"Odlazi, Musharrafu, odlazi!", uzvikivali su demonstranti ulicama glavnoga grada zemlje. Iako im se ne mogu pridružiti zbog velike udaljenosti, većina advokata protestirat će na isti način i u drugim gradovima zemlje, prije velikog okupljanja u četvrtak u Islamabadu.

Već godinu dana održavaju se protesti protiv šefa države, advokati traže povratak na funkcije šezdesetak sudaca koje je u novembru prošle godine uklonio Musharraf, posebno suce Vrhovnoga suda, jer se oni pripremaju da razmatraju legalnost njegovog reizbora na pet godina 6. oktobra na kontroverznim izborima.

Otkako je Musharrafova stranka izgubila na parlamentarnim izborima 18. februara i kako državom upravlja koalicija bivše opozicije, šef države je prinuđen da održava konfliktnu suradnju s vladom.

Međutim, unutar same koalicije mišljenja o sudbini predsjednika su različita. Jedan dio glavne stranke na vlasti bivše premijerke Benazir Bhutto traži njegovo uklanjanje zajedno s pokretom Nawaza Sharifa, također bivšeg šefa vlade.

"Gurnut ćemo posljednji put već klimav zid tiranijske vojne diktature", rekao je u ponedjeljak, pri pokretanju "dugog marša", Rashid Razvi, predsjednik Visokog suda u Karačiju.

"Uoči smo pobjede i nove ere koja se otvara za nekoliko dana", obećao je Razvi masi okupljenih advokata.