Medijska analiza
0

'Duga lista propusta na samitu G20'

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
"Independent" u uredničkom komentaru piše da bi bilo vrlo lako sačiniti spisak svega onoga što na londonskom samitu Grupe 20 nije postignuto.

Uprkos velikim riječima britanskog premijera Gordona Browna i američkog predsjednika Baracka Obame, nije usaglašen novi, koordinisani fiskalni stimulus za podsticanje globalne tražnje, koja je u potpunom kolapsu.

U završnom kominikeu ne pominje se ni ogromna globalna trgovinska neravnoteža koja je doprinijela aktuelnoj krizi. Uprkos svemu, bilo bi pogrešno zaključiti da je sastanak bio promašaj, piše "Independent".

On je tek jedna stanica na dugom putovanju, a ne krajnje odredište, kako se to uoči samita pretjerivalo kada se skup najavljivao kao ključan za dalji tok globalne ekonomije.

A to što je postignuto, ocjenjuje uvodničar" Independenta", daje razloga za nadu da smo, konačno, na pravom putu.

"Guardian", koji takođe primjećuje da u Londonu nisu postavljeni temelji nekih korjenitih globalnih promjena, ističe da je najavljeni paket pomoći zemljama sa srednjim ili niskim prihodima zaista pozamašan.

Bogate zemlje su shvatile da je, koliko god da se one same nalazile u teškoj situaciji, linija fronta ove krize u istočnoj Evropi i drugim državama koje su tek nedavno počele da se otvaraju prilivu stranog novca.

Aktuelna globalna kriza ima nekih dodirnih tačaka sa velikom depresijom, no u Londonu usvojeni paket mogao bi da posluži kao osnova da se izbjegne ponavljanje izolacionizma iz 30-tih godina prošlog vijeka.

Ovo je, kao nikad do sada, bila prilika da se svijet ujedini, ali to, uprkos tvrdnjama Gordona Browna, nije ostvareno.

Poruka sa samita G20 bila je da svaka zemlja te probleme mora da rješava sama za sebe, naglašava "Guardian".

"Times" primjećuje da je na ovom samitu mnogo toga postignuto, iako je ispunio samo niska očekivanja. Ostaju podjele oko pitanja na koji način treba rješavati finansijsku krizu.

Izbjegnuta je debata o ključnom problemu - regulisanju bankarskog sektora, no to se, napominje list, moglo i očekivati.

Probleme bankarskog sektora na kraju krajeva će rješavati same banke, zaključuje "Times".