{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dubai - "Spomenik sujeti i pohlepi"

F
28.11.2009. u 20:09
0
61
Dubai - "Spomenik sujeti i pohlepi"
0
Dubai - "Spomenik sujeti i pohlepi"
Foto: AFP
Dužnička kriza u Dubaiju, odnosno zahtjev Dubai Worlda, njegove glavne državne holding kompanije, stranim kreditorima da obustave potraživanja za otplatu građevinskih kredita na šest mjeseci, u subotu puni stupce britanskih listova.
Daily Mail piše da je za mnoge jedino iznenađenje to koliko je dugo trebalo ovoj kuli od karata da padne, opisujući Dubai kao "spomenik sujeti i pohlepi".

The Guardian i The Times prenose strahovanja od izbijanja nove finansijske krize, dok Financial Times izvještava da se šok valovi već šire svjetskim berzama.

Akcije na berzama u Aziji i SAD-u već su zabilježile pad vrijednosti, dok je također otkriveno da su britanske banke najveći kreditori Ujedinjenih Arapskih Emirata, u koje spada i Dubai.

I The Independent se slaže da će biti dalekosežnih posljedica "kolapsa ekonomije izgrađene na pijesku", opisujući luksuzni način života stanovnika ovog emirata – kako domaćih, tako i brojnih stranaca koji su se tu privremeno nastanili u potrazi za brzom zaradom.

Izgleda da se još jednom ponavlja scenarij kraha nerealnih stambenih kredita, poput onih u SAD-u koji su izazvali globalnu krizu, konstatiraju listovi, mada Times u svome uredničkom komentaru upozorava da likovanju ipak nema mjesta.

Jer, iako je Dubai autokratija s tajnovitim finansijskim poslovanjem, on ipak pokazuje mogućnost slobodnog tržišta u arapskom svijetu (nasuprot islamskom načinu poslovanja Saudijske Arabije i Irana) i kao takav igra važnu ulogu u integraciji islamskog svijeta u globalno slobodno tržište, piše Times.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: