Svijet
0

DT: Turska bi od vojne akcije u Iraku imala daleko veću štetu od koristi

FENA
Turska je uz granicu s Irakom nagomilala oko 100 hiljada vojnika, a cijena nafte na svjetskom tržištu je dostigla rekordno visoki nivo zbog strahovanja da bi turska intervencija mogla poremetiti ili zaustavi izvoz nafte iz Iraka, piše u utorak Daily Telegraph.

List izražava razumijevanje za položaj u kojem se našla Ankara, ali od nje traži da bude uzdržana usprkos napadima u kojima su kurdski separatisti ubili 12 turskih vojnika.

Korist koju bi Turska imala od vojne akcije bila bi daleko manja od štete koju bi izazvala dodatna destabilizacija Iraka, tvrdi Daily Telegraph.

Sličan stav zastupa i Financial Times, koji ocjenjuje da je vojna intervencija "užasno loša ideja".

List navodi da bi, s jedne strane, ulazak turskih snaga u Irak predstavljao kraj tursko-američkog savezništva, dok bi, s druge, u sukob mogle biti uvučene i druge zemlje u regiji, poput Saudijske Arabije i Irana.

Uz to, raniji upadi turske vojske u sjeverni Irak nisu uspeli eliminirati kurdske gerilce. Turski premijer Recep Tayyip Erdogan sve to zna i zato se za sada trudi da nađe diplomatsko rješenje, piše Financial Times.

List navodi kako je u interesu Kurda na sjeveru Iraka da poduzmu mjere protiv svojih sunarodnjaka koji izvode napade u Turskoj, ali i od američkih snaga u Iraku traži da se suprotstave kurdskim gerilcima.